Citrón: Do strúhanky, do ryže... všeliek už od čias stredoveku

Chuťmeter:
 
 
Citrón: Prečo do strúhanky?

Dobrý šniceľ vraj bude ešte lepší, jemnejší, keď do poslednej vrstvy trojobalu nastrúhate citrónovú kôru. Túto fintu naučila šikovného šéfkuchára Gabriela, jeho babička. Ostrúhaný plod nenechajte oschnúť, hneď ho odšťavte, zmiešajte s trochou olivového oleja, teplej vody a vypite. Zdravý šnaps vás nakopne, povzbudí metabolizmus a odľahčí žlčník – táto kombinácia účinne rozbíja kamene. Ak vám z nej ostane, odlejte trochu do ryže, ktorú varíte k rezňom. Nebude sa lepiť.

RECEPT: Citrónový cheesecake: Veľa cukru vás zrána naštartuje

Ďalšie kúsky z misy odšťavte svojim spolubývajúcim, ak na nich niečo lezie, krvácajú im ďasná alebo ich trápi migréna. Veru, citrón je všeliek už od čias stredoveku, keď pomáhal moreplavcom bojovať so skorbutom – hovorilo sa mu morský mor. V poslednom čase sa odporúča jesť už aj vnútornú, bielu časť šupky, albedo. Nevyhadzujte ju! Obsahuje vzácny antioxidant citrín, ktorý posilňuje steny žíl, takže vám prospeje, ak máte nábeh na varixy.

VIDEO: Najlepšia citronáda akú ste pili

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Citrón: Do strúhanky, do ryže... všeliek už od čias stredoveku
Katarína Brunovská