Cviklové rolky s medovým šalátom: Zapekaný obedík a po ňom sladká valentínska pusa

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Cviklové rolky s medovým šalátom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 2 cvikly
  • 3 vajcia
  • 500 g hladkej múky typu 00
  • 1 lyžičku soli

Na mäsovú omáčku:

  • 2 cibule
  • za hrsť koreňovej zeleniny
  • 1 cviklu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sušený tymian, oregano, bazalku (pol lyžičky z každého)
  • 1 lyžicu paradajkového koncentrátu
  • 1 kg mletého mäsa (kombinácia hovädzieho a jahňacieho)
  • 100-200 ml suchého červeného vína
  • 1 plechovku lúpaných paradajok
  • 1 bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • 150 g syra na zapekanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Na šalát:

  • 2 veľké cvikly
  • citrónovú šťavu
  • med
  • soľ, mleté čierne korenie

Na druhú alternatívu:

  1. kyslú smotanu
  2. čerstvý kôpor
  3. zelený listový šalát

Postup:

  1. Pripravte omáčku: Na horúcom oleji opečte cibuľu, koreňovú zeleninu a cviklu nakrájané nadrobno. Pridajte prelisovaný cesnak, sušené bylinky a paradajkový koncentrát. Všetko spolu opečte a pravidelne premiešavajte.
  2. Pridajte mleté mäso a opekajte, kým nebude hnedé. Prilejte víno a nechajte ho takmer celé vyvariť. Do mäsa primiešajte rozmixované lúpané paradajky, bobkový list, soľ a korenie.
  3. Hrniec prikryte a nechajte mäso pomaly dusiť aspoň 90 minút. Ak treba, počas varenia pridávajte vodu, prípadne ku koncu varenia hrniec odkryte, aby sa prebytočná odparila. Omáčka nemá byť úplne hustá, lebo cestoviny z nej časť vody nasajú. Nechajte ju takmer úplne vychladnúť a stuhnúť – vychladnutá omáčka je hustejšia a ľahšie sa s ňou pracuje.
  4. Pripravte cestoviny: Dve cvikly umyte, potrite olejom, osoľte, zabaľte do hliníkovej fólie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 60 – 90 minút. Dobre upečená cvikla sa dá ľahko prepichnúť tenkým nožom. Nechajte mierne vychladnúť a ošúpte. Vajcia rozmixujte s jednou upečenou a najemno nastrúhanou cviklou. Múku premiešajte so soľou a s cviklovými vajcami a za stáleho miesenia pridávajte vodu (ak treba), kým nevznikne pružné a homogénne cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.
  5. Cesto rozdeľte na viac častí, postupne jednu po druhej vyvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a nakrájajte na obdĺžniky veľké 10 x 5 cm. Potrite ich sčasti vychladnutou mäsovou omáčkou, zarolujte do špirály a ukladajte ich vedľa seba do zapekacej misy s dnom pokrytým tenkou vrstvou mäsovej omáčky.
  6. Zapekaciu misu prikryte alobalom a cestoviny pečte 30-40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Ku koncu misu odkryte, cestoviny posypte strúhaným syrom, zvýšte teplotu na 220 °C a krátko zapečte.
  7. Pripravte šalát: Zvyšnú upečenú cviklu nakrájajte na menšie kocky, zalejte ju medom, citrónovou šťavou a olejom. Šalát osoľte a okoreňte.
  8. Zapekané cestoviny môžete podávať aj so zeleným šalátom a s kôprovou kyslou smotanou – tú pripravíte zmiešaním surovín.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Cviklové rolky s medovým šalátom: Zapekaný obedík a po ňom sladká valentínska pusa
Redakcia