Dovezené z Grécka: Baklažánová musaka s hovädzím mäsom

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Dovezené z Grécka: Baklažánová musaka s hovädzím mäsom

Potrebujeme:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 až 3 baklažány
  • 3 až 4 paradajky
  • 200 g parmezánu
  • 400 ml kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 200 ml bieleho vína
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 2 lyžice čerstvých lístkov oregana
  • štipka mletej škorice
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • maslo na vymastenie formy
  • strúhanka na vysypanie formy
  • olej

Postup:

  1. Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky. Na suchej panvici opečieme z každej strany dozlatista.
  2. Do tej istej panvice pridáme olej a prudko na ňom opečieme mleté hovädzie mäso. Pridávame ho po častiach, aby sa opieklo a nepustilo tekutinu. K takmer opečenému mäsu pridáme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opečieme.
  3. Primiešame olúpané paradajky nakrájané na kocky, štipku mletej škorice, soľ a mleté čierne korenie.
  4. Mäsovo-paradajkovú zmes zalejeme bielym vínom a za občasného miešania ho necháme takmer vyvariť.
  5. Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno dáme tretinu opečených baklažánov, na ňu polovicu mäsovej zmesi. ktorú posypeme asi tretinou nastrúhaného parmezánu a oreganom. Nasleduje vrstva baklažánov, mäsa a parmezánu. Poslednou vrstvou sú plátky baklažánu.
  6. Rúru vyhrejeme na 180 °C. V kyslej smotane rozmiešame rozšľahané vajcia a nalejeme na vrstvy vo forme. Musaku vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Potom povrch posypeme zvyškom parmezánu a pečieme ešte 5 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, pretože musaka sa konzumuje vlažná.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Dovezené z Grécka: Baklažánová musaka s hovädzím mäsom