Držkový perkelt: Varte ho len do veľkého hrnca

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
J9: Držkový perkelt ( Pacalpörkölt + nokedli)

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzích držiek
  • 4 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá sladká červená paprika
  • mletá štipľavá červená paprika
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 zelená paprika
  • vývar alebo voda
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • kyslá smotana, pažítka na ozdobu

Na halušky:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 veľké vajce
  • štipka soli
  • 100 ml vlažnej vody
  • olej

Postup:

  1. Držky dobre umyte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na bravčovej masti dozlatista. Pridajte prelisované cesnaky a obidva druhy mletej červenej papriky. Spolu krátko osmažte, prisypte držky a pokračujte ešte pár minút v restovaní.
  2. Držky osoľte, okoreňte, zalejte horúcim vývarom alebo vodou, priveďte do varu a varte na slabom plameni.
  3. Pripravte halušky: Varechou zamiešajte múku s vajcom, so soľou a s vodou, aby vzniklo polotuhé cesto. Pretlačte ho cez haluškovač do osolenej vriacej vody, povarte niekoľko minút, sceďte a premiešajte s olejom.
  4. Keď držky trochu zmäknú, pridajte nakrájané paradajky a papriku nakrájanú na menšie kocky. Pokračujte vo varení, kým úplne nezmäknú. Ak treba, vyvarte prebytočnú tekutinu, perkelt dosoľte a dochuťte korením.
  5. Krátko pred dovarením môžete do perkeltu pridať pár plátkov čerstvej zelenej (ak chcete, pikantnej) papriky na oživenie chuti. Perkelt podávajte s haluškami, ozdobený lyžicou smotany a nasekanou pažítkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Držkový perkelt: Varte ho len do veľkého hrnca
Ľuboš Mego
Spracovala: Dobroslava Brunovská