Famózna kombinácia: Losos pečený s mandarínkami

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Losos pečený s mandarínkami

Potrebujeme:

  • 1 fileta z lososa (1,6 kg)
  • 6 mandarínok
  • 100 ml vodky
  • 5 lyžíc medu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Krém z cvikly:

  • 250 g varenej cvikly
  • 200 g crème fraîche (príp. hustej kyslej smotany)
  • 2 lyžice nastrúhaného chrenu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • cukor

Postup:

  1. Štyri mandarínky umyjeme, osušíme, nastrúhame z nich kôru a vytlačíme šťavu. Asi 180 ml mandarínkovej šťavy, vodku a med dáme do hrnca, okoreníme a uvedieme do varu. Varíme asi 10 minút, prípadne aj dlhšie, kým sa objem tekutiny nezredukuje na polovicu.
  2. Dve zvyšné mandarínky nakrájame na tenké plátky, pridáme do hrnca a povaríme asi 5 minút. Dierovanou lyžicou vyberieme na tanier. Mandarínkovú šťavu varíme ďalej, kým nezostane takmer polohustá.
  3. Na plech vyložený papierom dáme lososovú filetu. Ostrým nožom ju narežeme na 8 porcií tak, aby zostali spojené kožou. Lososa dôkladne osolíme, okoreníme a potrieme glazúrou z mandarínok, aby sa dostala aj do zárezov. Trochu glazúry si necháme na potretie lososa na záver.
  4. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na povrch lososa pokladieme plátky mandarínok povarených v glazúre. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 až 30 minút. Pred koncom pečenia lososa potrieme zvyškom mandarínkovej glazúry.
  5. Kým sa losos pečie, pripravíme cviklový krém: Uvarenú cviklu rozmixujeme a zmiešame s crème fraîche. Podľa chuti osolíme a okoreníme prípadne aj mierne osladíme. Primiešame nastrúhaný chren.
  6. Upečeného lososa podávame s opekanými zemiakmi a cviklovým krémom alebo aj so zemiakovým šalátom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Famózna kombinácia: Losos pečený s mandarínkami
DOBRÉ JEDLO