Francúzsky slaný koláč: Lotrinský quiche

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Francúzsky slaný koláč: Lotrinský quiche

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli

Na plnku:

  • pol menšej maslovej alebo muškátovej tekvice
  • 5 vajec
  • 280 ml smotany na varenie
  • 150 ml mlieka
  • 140 g ementálu
  • 5 plátkov slaniny
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štvrť lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Do múky so soľou nakrájame tuhé maslo a pomocou noža a prstov spracujeme na drobivú zmes, pridáme vajíčko a spracujeme na cesto. Nemiesime pridlho, aby nebolo tuhé. Cesto zabalíme do fólie a vložíme aspoň na pol hodinu do chladničky.
  2. Tekvicu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme na oleji dochrumkava. Vsypeme tekvicu a krátko opražíme. Ochutíme soľou a korením a necháme vychladnúť.
  3. Cesto rozvaľkáme, vyložíme ním koláčovú formu, okraje odrežeme a dno popicháme vidličkou. Prikryjeme papierom na pečenie, nasypeme za hrsť suchej fazule a vložíme do rúry rozohriatej na 200 °C. Pečieme 10 minút, potom odstránime papier s fazuľou a pečieme ďalších 10 minút alebo kým cesto nedostane farbu.
  4. V miske rozšľaháme vajíčka, pridáme smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme slaninu s tekvicou, syr a zľahka premiešame.
  5. Náplň nalejeme na cesto vo forme. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C 35 až 40 minút. Lotrinský koláč pred krájaním necháme trochu postáť. Môžeme ho podávať aj studený. Ozdobíme zelenou vňaťou, prípadne hubami podusenými na masle.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Francúzsky slaný koláč: Lotrinský quiche