Galetka s bryndzou a paradajkami: Pekná ručná výroba

Chuťmeter:
 
2-4 porcie
 
J9: Galetka s bryndzou a paradajkami

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g múky na krehké pečivo
  • 1 lyžička cukru
  • pol lyžičky soli
  • 150 g studeného masla
  • 1-2 lyžice studenej vody

Na plnku:

  • 125 g bryndze
  • 1 lyžička lístkov z čerstvého tymianu
  • 2-3 stredne veľké paradajky 
  • 1 šalotka
  • 1 vajce na potretie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rukami rozmiešajte múku s cukrom, so soľou a studeným maslom nakrájaným na menšie kocky. Snažte sa maslo rozdrobiť do múky, ale pracujte rýchlo, aby sa neroztopilo. Ak je cesto príliš sypké, spojte ho trochou studenej vody. Cesto stlačte do hrubšieho disku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  2. Rúru vyhrejte na 200 °C. Cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho do kruhu s priemerom asi 30 cm. Studené cesto sa bude vaľkať ťažko, ale postupne bude poddajnejšie. 
  3. Rozvaľkané cesto posypte bryndzou (asi 3 cm od kraja nechajte cesto čisté), lístkami tymianu, tenkými kolieskami paradajok a cibule. Osoľte a okoreňte. Čistý okraj cesta preložte dovnútra a zakryte tak časť paradajok. Ak je cesto mäkké, znovu ho na pár minút vráťte do chladničky. 
  4. Galetku potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre asi 25 minút. Pred krájaním ju nechajte mierne vychladnúť.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Galetka s bryndzou a paradajkami: Pekná ručná výroba
Ľuboš Mego
Spracovala: Dobroslava Brunovská