Hriatô so slaninou: Bez prípitku sa večera ani nemôže začať

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Bez prípitku sa večera v mnohých rodinách nezačala. Po tomto úvode s prstom namočeným do medu urobil gazda alebo gazdiná ostatným členom rodiny na čele krížik. Hriatô sa pripravuje so slaninou, s masťou alebo s maslom. Namiesto cukru sa môže dať med. Pije sa vždy horúce.

Bez prípitku sa večera v mnohých rodinách nezačala. Po tomto úvode s prstom namočeným do medu urobil gazda alebo gazdiná ostatným členom rodiny na čele krížik. Hriatô sa pripravuje so slaninou, s masťou alebo s maslom. Namiesto cukru sa môže dať med. Pije sa vždy horúce.

Potrebujeme:

  • 150 g údenej slaniny (málo prerastenej)
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 400 ml bielej pálenky (vodka, slivovica, hruškovica)

Postup:

  1. Stuhnutú slaninu pokrájajte na malé kocky. Vo vyššom hrnci ju na strednom ohni opečte do zlatista. Potom pridajte cukor a za stáleho miešania na miernom ohni nechajte skaramelizovať.
  2. Do rozpusteného karamelu opatrne nalejte vodu (keď ju nalievate, odstavte na chvíľu hrniec z ohňa). Premiešajte, aby sa karamel rozpustil. Keď začne voda vrieť, prilejte pálenku, odstavte a hneď podávajte.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Hriatô so slaninou: Bez prípitku sa večera ani nemôže začať
Mária Abrahámová