Hŕstková polievka: Do tejto ide všetkého za hrsť

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Hŕstková polievka

Potrebujeme:

  • 500 g zmesi na hŕstkovú polievku (alebo kombinácia rôznych strukovín s pridaním jačmenných krúp)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá červená paprika
  • majorán, tymian, bobkový list
  • petržlenová vňať
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • zeleninový vývar alebo voda 
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej alebo iný tuk

Postup:

  1. Zmes na hŕstkovú polievku namočte cez noc do slanej vody. Na každý liter vody použite 15 g, teda asi jednu lyžicu soli.
  2. Na druhý deň strukoviny sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  3. Na oleji osmažte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen. Po chvíli pridajte cesnak, mletú červenú papriku, majorán, tymian, bobkový list a stonky z petržlenovej vňate.
  4. Do hrnca vsypte hŕstkovú zmes, prilejte vodu alebo vývar, osoľte, priveďte do varu, stíšte plameň a hrniec prikryte pokrievkou.
  5. Strukoviny varte, kým nie sú takmer hotové, a potom pridajte do polievky očistené nakrájané zemiaky. Varte, pokiaľ zemiaky a strukovina nebudú mäkké.
  6. Polievku dochuťte soľou a korením, vyberte z nej bobkový list a stonky z petržlenovej vňate a pridajte do nej petržlenovú vňať. Ak treba, polievku zrieďte vodou alebo vývarom a ešte prevarte.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Hŕstková polievka: Do tejto ide všetkého za hrsť
Ľuboš Mego
Spracovala: Dobroslava Brunovská