Jednou žufaňou: Recepty zdedené po šikovných mamách a babičkách

05
Chuťmeter:
 
 
Jednou žufaňou

Jana a Eva spolu varili už ako malé dievčatká na škôlkarskom dvore. Dnes sú spolumajiteľky obľúbeného bistra a kuchtiť „staré dobroty“ šibalsky, po svojom, ich baví stále rovnako.

Karty však zamiešala ich tretia kamarátka Kristína, ktorá sa im priplietla do cesty, keď už boli veľké. „Zapáčila sa nám jej obrovská chuť variť a cez dobré jedlo byť nablízku aj neznámym ľuďom. O nejaký čas vznikla naša verejná obývačka Žufaňa,“ vysvetľujú Jana s Evou. Rodené Bratislavčanky tak získali priestor, v ktorom sa môžu podeliť o recepty zdedené po šikovných mamách, babičkách a jedným očkom sledovať, či všetkým naokolo chutí...

Hŕstkový prívarok s pečeným bôčikom

4 PORCIE, PRÍPRAVA, VARENIE 1,5 HODINY, PEČENIE 4 HODINY

Potrebujeme:

Na hŕstkovú zmes:

  • 50 g hnedej šošovice
  • 50 g suchého žltého hrachu
  • 50 g suchej bielej fazuľky
  • 50 g suchej strakatej fazuľky
  • 1 menšia cibuľa
  • bobkový list
  • guľôčky nového korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g bielej kapusty
  • 1 zemiak na zahustenie (podľa potreby)
  • soľ, mleté biele korenie
  • olej
  • gáza
  • balzamový ocot, pažítka, uvarená cvikla na podávanie

Na pečený bôčik:

  • 400 g bôčika vývar (alebo voda)
  • med
  • soľ, korenie
  • olej

Postup:

  1. Hŕstkové suroviny namočte do vody aspoň 6 hodín pred varením, najlepšie však na noc.
  2. Upečte bôčik: Najprv ho nechajte aspoň pol hodiny marinovať v zmesi zo soli, z mletého čierneho korenia, pretlačeného cesnaku a oleja. Potom ho pečte prikrytý v rúre vyhriatej na 120 °C asi 3 hodiny. Bôčik odokryte, podlejte vývarom alebo vodou, potrite medom a pečte dochrumkava pri 150 °C ďalšiu hodinu.
  3. Uvarte prívarok: Na oleji (50 ml) duste cibuľu nakrájanú nadrobno aspoň 45 minút. Bobkový list a celé korenie dajte do gázy. K cibuli pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a chvíľu restujte. Potom pridajte hŕstkovú zmes a zalejte asi 200 ml vody. Prikryte a duste. Keď je strukovina takmer uvarená, pridajte do hrnca nasekanú kapustu. Varte domäkka, podlievajte vodou. Ak je prívarok riedky, zahustite ho nastrúhaným zemiakom – chvíľku povarte. Nakoniec ho ochuťte bielym korením, pár kvapkami balzamového octu a nasekanou pažítkou. Prívarok servírujte s pečeným bôčikom nakrájaným na tenké plátky alebo uvarenou cviklou.

Hríbový guláš s domácou mrveničkou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1,5 HODINY

Potrebujeme:

  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 1 lyžička údenej mletej papriky
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 100 g mrkvy
  • 100 g petržlenu
  • 100 g zeleru
  • 200 g hlivy ustricovej
  • 200 g lesných húb
  • soľ, korenie, sušený majorán
  • olej
  • petržlenová vňať a chlieb (nemusí byť) na podávanie

Na mrveničku:

  • 1 vajce
  • štipka soli
  • olej
  • hrubá múka

Postup:

  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a duste na rozpálenom oleji 20-30 minút. Pridajte pretlačený cesnak a všetky koreniny. Orestujte a vmiešajte zeleninu nakrájanú na kolieska. Chvíľu restujte a pridajte nakrájané hríby. Osoľte, podlejte vodou (200 ml) a duste asi 20 minút.
  2. Guláš ochutnajte, dosoľte a okoreňte ho, ak treba. Podlejte vodou (400 ml) a varte domäkka. Keď je takmer hotový, vmiešajte 2 lyžičky sušeného majoránu.
  3. Kým sa varí guláš, pripravte mrveničku: Do misky rozklepnite vajce, pridajte štipku soli, trocha oleja a rozšľahajte metličkou. Postupne prisypávajte múku a vypracujte kompaktnú hrudku cesta. To nastrúhajte na papier na pečenie a posypte ešte múkou, aby sa mrvenička nelepila. Nechajte ju schnúť asi 2 hodiny. Potom ju preosejte a dajte variť do osolenej vody. Uvarenú mrveničku sceďte do misky a prelejte trochou oleja.
  4. Guláš podávajte s domácou mrveničkou ozdobený petržlenovou vňaťou. Veľkým hladošom ponúknite aj dobrý chlebík.

Babičkin trhanec s tvarohom a brusnicami

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 13 MINÚT

Potrebujeme:

  • 40 g hrozienok
  • 30 g rumu
  • 4 vajcia
  • 60 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 300 ml mlieka
  • 200 g polohrubej múky
  • maslo na vymastenie plechu a opekanie trhanca

Na podávanie:

  • 200 g tvarohu
  • 1 vanilkový struk
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • sušené brusnice a jablkový kompót

Postup:

  1. Hrozienka zalejte rumom a nechajte odpočívať. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny.
  2. Do žĺtkovej zmesi pridajte štipku soli a mlieko. Miešajte a postupne pridávajte muku. Potom do zmesi prilejte rum z hrozienok. Nakoniec jemne zapracujte sneh.
  3. Cesto vylejte do menšieho vymasteného plechu a posypte rumovými hrozienkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút do zlatohneda.
  4. Keď cesto vychladne, potrhajte ho na nepravidelné kúsky a urobte tvarohovú posýpku: Iba dobre zmiešajte tvaroh, zrniečka z vanilkového struku, cukor a citrónovú kôru.
  5. Trhanec jemne opečte na vymastenej panvici a preložte na tanier. Posypte ho ochuteným tvarohom, brusnicami a podávajte s teplým jablkovým kompótom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Jednou žufaňou: Recepty zdedené po šikovných mamách a babičkách
Katarína Brunovská