Ochutnajte grécky tanier: Ktoré suroviny naň patria?

01
Chuťmeter:
 
 
„Väčšinu gréckych jedál uvaríte v jednom hrnci alebo na jednom plechu. No kto by ich nemiloval?“ pýta sa Viera Ložeková Iliopoulou z bratislavskej Taverny.

„Väčšinu gréckych jedál uvaríte v jednom hrnci alebo na jednom plechu. No kto by ich nemiloval?“ pýta sa Viera Ložeková Iliopoulou z bratislavskej Taverny.

Kyslé nie je pokazené

Ak si v Grécku vypýtate akýkoľvek mäsový vývar a bude vám chutiť kyslo, nič mu nie je! „Domáci ho dochucujú citrónom, aby z neho stiahli tuk,“ vysvetľuje Viera. Inak, Gréci potierajú citrónom aj mäso pred pečením a bohato tiež počas pečenia – citrón jednoducho napichnú na špajdľu, aby sa nepopálili.

Mlieko? Nie!

V Grécku sa všetko varí na „červeno“ – nielen mäso, ale aj strukoviny. „Domáci nepotrebujú mlieko ani šľahačku na zahusťovanie polievok či omáčok. Pamätám sa, aký šok môj manžel zažil, keď som mu pred rokmi pripravila zelené fazuľky na náš slovenský spôsob – ako mliečny prívarok. Bolo to prvý- a poslednýkrát,“ usmieva sa Viera.

Určite tiež ochutnajte:

  • suovlaky – grilovaný mäsový špíz (na špajdli)
  • baklavu – orechy s medom natlačené v lístkovom ceste a presiaknuté sirupom
  • dolmades – hroznové listy plnené ryžou a mäsom, zapečené s vaječno-citrónovou omáčkou
  • melitsanosalatu – vynikajúce pyré z baklažánu
  • pitu – fantastickú chlebovú placku
  • ouzo – tradičný aperitív z anízu, Gréci ho pijú s ľadom. Vtedy zbelie ako mlieko.
  • retsinu – najčastejšie biele víno so živicovou príchuťou, ktoré domáci chlipkajú medzi jednotlivými chodmi, aby si prečistili chuťové poháriky.

Feta 5x inak!

  • Bougiordi
    Túto dobrotu musíte vyskúšať! Na panvici alebo v alobale dajte zapiecť nakrájané paradajky, papriku a rozdrvenú fetu. „Všetko predtým dobre polejte olivovým olejom a posypte tymianom alebo oreganom,“ radí Viera.
  • Choriatiky
    Grécky šalát bez fety by nebol grécky šalát. „Gréci ňou nikdy nešetria a v žiadnom prípade ju nenahrádzajú iným syrom.“
  • Feta ladorigani
    Plátok fety prelejte olivovým olejom a posypte oreganom. Hodí sa, napríklad, ako prílohu k mäsu. Gréci nikdy nejedia fetu k rybám.
  • Piperies Florinis
    Červené papriky, môžu byť aj kapie, naplňte fetou, potrite olivovým olejom a ugrilujte.
  • Bifteky
    Z mletého mäsa urobte tenšie burgery (biftek je v Grécku mleté mäso), medzi ne vložte plátky fety aj paradajky a posypte oreganom. Burgery po okrajoch dobre pospájajte a ugrilujte z oboch strán.

Základné grécke suroviny:

paradajky, cukety, cibuľa a cesnak, olivový olej, artičoky, grécky jogurt, ovčí a kozí syr, jahňacina, hydina a ryby, strukoviny (najviac fazuľa a cícer), bylinky – petržlenová vňať, oregano, tymian, kôpor a diosmos, čo je kríženec medzi mätou a bazalkou, med, orechy

Kam na dobré jedlo?

Do taverny

Máte chuť na viac chodov a chcete ochutnať zo všetkého? Tak potom sa vyberte do klasickej gréckej reštaurácie. Avšak, pozor, naozaj dobrý gyros, pečený na zvislom grile, v nej nenájdete.

Do gyrosárne

Práve tá sa špecializuje iba na gyros a na rozdiel od taverien ho v nej pečú len na „grilpalici“, a nie v panvici. A čo je úžasné, vďaka gyrosárňam neumriete od hladu ani po pretancovanej noci, pretože sú otvorené a kompletne plné zbehlých domácich až do rána bieleho.

Do mezedopolia

... kde ponúkajú mezé, malé chuťovky, od slaných až po sladké. Milióny chutných tanierikov, určite si vyberiete.

Do psarotaverny

Najlepšie ryby a plody mora vám jednoznačne naservírujú v tomto druhu taverny, ktorá iné druhy jedál ani neponúka. Záruka kvality

Viera Ložeková Iliopoulou spolumajiteľka Taverny v Bratislave

Je dvadsať rokov vydatá za Gréka Yannisa, s ktorým otvorili známu reštauráciu a cestovnú kanceláriu. Manželovej kuchyni musela pričuchnúť, hoci by sa jej dvakrát nechcelo, pretože Grék väčšinou nezje iné jedlo ako od svojej mamy. Práve preto ju do tajov gréckej kuchyne zasvätila svokra Androniki.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Ochutnajte grécky tanier: Ktoré suroviny naň patria?
Katarína Brunovská