Stavte dnes na čínske menu a famózne kuracie kung pao

Chuťmeter:
 
4-5 porcií
 
J01: Kuracie kung pao

Potrebujeme:

  • 1 lyžica celého čierneho korenia (ideálne sečuánskeho)
  • 750 g kuracích stehien
  • 1-2 lyžice kukuričného škrobu
  • sójová omáčka podľa potreby
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok zázvoru
  • 1-2 sušené čili papričky
  • zmes zeleniny (mrkva, brokolica, cuketa, paprika, pór)
  • asi 1 lyžica kukuričného škrobu 
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového alebo iného bieleho octu
  • 1-2 lyžice medu
  • za hrsť arašidov
  • zväzok mladej cibuľky
  • vňať koriandra
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • varená ryža ako príloha

Postup:

  1. Korenie opečte na suchej panvici a podrvte ho v mažiari na prach (alebo použite mleté čierne korenie). Premiešajte ho s mäsom z kuracích stehien bez kostí a kože, nakrájaných na kocky. Pridajte kukuričný škrob a sójovú omáčku. Nechajte mäso marinovať v chlade niekoľko hodín alebo cez noc.
  2. Kúsky mäsa opečte na rozpálenom oleji, stačí 5 až 7 minút. Mäso vyberte a, ak treba, pridajte do panvice olej. Krátko na ňom opečte očistený a prelisovaný cesnak, ošúpaný a nadrobno nakrájaný zázvor a čili papričky. 
  3. Vhoďte do panvice zeleninovú zmes nakrájanú na menšie kúsky a štipku soli. Pár minút opekajte, zeleninu pravidelne miešajte a pridajte pár lyžíc vody. Počas opekania vymiešajte v miske kukuričný škrob, pár lyžíc vody, sójovú omáčku, ocot a med. Postupne vlejte všetko do ešte chrumkavej zeleniny a omáčku nechajte varením zhustnúť. Ak treba, opäť pridajte trochu vody.
  4. Vráťte kuracie kúsky spolu so šťavou do panvice k zelenine, pridajte väčšinu arašidov, väčšinu mladej cibuľky nakrájanej najemno a nechajte všetko už iba zohriať. Omáčka má byť taká hustá, aby vytvárala jemnú glazúru na mäse a zelenine. Hotové jedlo môžete ešte na tanieri posypať zvyšnými arašidmi, jarnou cibuľkou a lístkami koriandra. Kung pao podávajte s bielou ryžou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Stavte dnes na čínske menu a famózne kuracie kung pao
Ľuboš Mego
spracovala: Blanka Nemčeková