Mäso s príchuťou dovolenky: Kurča na grécky spôsob

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Kurča na grécky spôsob

Potrebujeme:

  • 1 väčšie kurča
  • 4 až 5 citrónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu horčice
  • 250 ml olivového oleja
  • 1,5 kg zemiakov
  • 3 cibule
  • 3 jablká
  • 3 mrkvy
  • 3 petržleny
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Do misky vytlačíme šťavu zo všetkých citrónov.
  2. K citrónovej šťave pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu a olivový olej. Osolíme, okoreníme a dôkladne prešľaháme.
  3. Zemiaky a cibuľu očistíme a pokrájame na mesiačiky. Pridáme do citrónovej marinády a zľahka premiešame. Aspoň 45 minút necháme marinovať.
  4. Mrkvu, petržlen a jablká očistíme a pokrájame na kolieska alebo na väčšie kocky. Kurča rozpociujeme, umyjeme a osušíme. Kúsky mäsa dôkladne osolíme, okoreníme a poukladáme do vymasteného pekáča alebo do hlbokého plechu.
  5. Rúru vyhrejeme na 200/180 °C. Zemiaky a cibuľu vyberieme z marinády a poukladáme na pekáč okolo kurčaťa. Posypeme tymianom. Potom pridáme kúsky mrkvy, petržlenu a jabĺk a všetko zľahka premiešame. Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 1,5 hodiny. Na posledných 20 minút alobal odstránime a dopečieme odokryté. Podávame s chlebom.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Mäso s príchuťou dovolenky: Kurča na grécky spôsob