Poctivá slovenská smotana: Ako s ňou správne variť?

Chuťmeter:
 
 
J10: Kyslá smotana: Náš biely zázrak

Ak sa radi túlate svetom, už dávno ste prišli na to, že sa jej nevyrovná žiadny zahraničný sour cream. Poctivú slovenskú smotanu, ktorú nám mamy zvykli ráno zmiešať s vanilkovým cukrom a kakaom, takže z nej bleskovo vyčarovali domáci miláčik, ťažko nahradiť v mnohých zbožňovaných dobrotách. Veď čo by si bez sýteho a vždy dostupného pokrmu počali naše prababky, ktoré smotanu naložili večer do misky k zemiakom uvareným v šupke a šikovne tak nakŕmili celý dom... alebo tehuľky, ktorým v pravej chvíli ulahodí iba pol kila „holej“ smotany, zlízanej len tak, lyžičku za lyžičkou?

Používate ju do dipov k šalátu či mäsu namiesto kalorickej majonézy a do polievok, omáčok ju vmiešavate radšej ako sladkú smotanu? Robíte dobre! Kyslá smotana síce tiež obsahuje tuk (od 10-15 percent), ale vďaka mliečnym baktériám je oveľa lepšie stráviteľná. A plná bielkovín, vápnika plus iných minerálov, no pri nákupe si posvieťte na prídavné látky. Okrem prírodných farbív v nej nájdete modifikované škroby, s ktorými je krémovejšia. A ešte jedna dobrá rada na záver: Pred tým, ako pridáte smotanu do horúcej polievky, nechajte ju otepliť na izbovú teplotu alebo ju zmiešajte s pár lyžicami horúcej vody. Nezrazí sa.

Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo