Makaróny s mletým mäsom: Tešte sa na zvuk praskajúcej kôrky

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J10: Makaróny s mletým mäsom

Potrebujeme:

  • 500 g makarónov
  • 1 čajová šálka masla
  • 2 bielky
  • 250 g strúhaného syra
  • 1 cibuľa
  • 600 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix hovädzieho a bravčového)
  • pol šálky bieleho vína
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku 
  • kúsok celej škorice
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie

Na bešamel:

  • 3 lyžice masla
  • 5-6 lyžíc hladkej múky
  • 750 ml mlieka
  • 2-3 žĺtky
  • 200 g čedaru
  • štipka muškátového orieška

Postup:

  1. Makaróny povarte 6-7 minút, mali by zostať polotuhé. Vodu zlejte a prelejte ich roztopeným maslom. Bielky vyšľahajte metličkou a primiešajte ich k makarónom aj s polovicou nastrúhaného syra.
  2. Do hrnca dajte trochu masla, zohrejte ho a opečte na ňom očistenú cibuľu nakrájanú na drobno. Pridajte mleté mäso a za občasného miešania ho tiež opečte. Podlejte bielym vínom a pridajte paradajkový pretlak. Osoľte okoreňte a pridajte kúsok škorice. Varte, kým tekutina nevsiakne. 
  3. Opečené mäso odstavte z ohňa, vmiešajte druhú polovicu syra a pol čajovej šálky strúhanky. Dobre premiešajte.
  4. Pripravte bešamel: Maslo rozpustite v hrnci a primiešajte doň múku. Keď zozlatne, za stáleho miešania prilejte horúce mlieko a hneď primiešajte žĺtky. Už nevarte, primiešajte nastrúhaný čedar a bešamel, ochuťte nastrúhaným muškátovým orieškom.
  5. Pekáč vymastite, posypte strúhankou a nasypte polovicu makarónov. Pridajte mäsovú zmes a znovu makaróny. Prelejte pripraveným bešamelom, posypte zvyšnou strúhankou a polejte rozpusteným maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Makaróny s mletým mäsom: Tešte sa na zvuk praskajúcej kôrky
Dobroslava Brunovská