Dajte si do tela! Mäsové guľky s cestovinami a úžasnou omáčkou

Chuťmeter:
 
4-5 porcií
 
J01: Mäsové guľky s cestovinami

Potrebujeme:

Na mäsové guľky:

  • 750 g hovädzieho mletého mäsa
  • 3 mladé cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • malý kus zázvoru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • pol pohára sójovej omáčky
  • pol pohára vývaru alebo vody
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • ázijské cestoviny

Na posypanie:

  • 1 mladá cibuľka
  • sezam

Postup:

  1. Mleté mäso premiešajte s mladou cibuľkou nasekanou nadrobno, očisteným a prelisovaným cesnakom, vajcami, so strúhankou, soľou a s korením. Odoberte kúsok ochuteného mäsa a vytvarujte malý hamburger. Opečte ho a ochutnajte. Podľa potreby mäsovú zmes dochuťte a ďalej tvarujte malé guľky. Opečte ich na sezamovom oleji zo všetkých strán a dajte bokom. 
  2. Do panvice pridajte sezamový olej a opražte na ňom očistený zázvor nasekaný na jemno a prelisovaný cesnak. Posypte kukuričným škrobom, premiešajte a pomaly zalejte sójovou omáčkou, vývarom alebo vodou a nakoniec pridajte hnedý cukor. Všetko prevarte, nechajte zhustnúť a vložte mäsové guľky späť do panvice. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Panvicu prikryte a nechajte mäso dusiť na slabom ohni 20-30 minút. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. 
  3. Panvicu odkryte a nechajte omáčku zredukovať varením na silnejšom plameni. Ak treba, dochuťte ju soľou, cukrom alebo sójovou omáčkou. Mäso s omáčkou premiešajte s uvarenými cestovinami, prevarte a podávajte posypané nasekanou jarnou cibuľkou a nasucho opraženým sezamom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Dajte si do tela! Mäsové guľky s cestovinami a úžasnou omáčkou
Ľuboš Mego
spracovala: Blanka Nemčeková