U Matúša Serafína: Jeho menu dobre poznajú najmä domáci vegáni

02
Chuťmeter:
 
2-3 porcie
 
J11: U Matúša Serafína

Mladý, talentovaný kuchár šéfuje známej bratislavskej Veg life, reštaurácii pre zdravý život. Jeho menu dobre poznajú najmä domáci vegáni, no určite z neho ochutnajte aj vy, hoci ste hlavne mäsožravci. Šťavnaté zeleninové rizotá, cestovinové šaláty, pestré polievky, pečená zelenina na iks spôsobov aj fantastické dezerty z čerstvých surovín, bez mlieka a lepku vás zasýtia a telu dodajú potrebné vitamíny. A keď pri tom z kuchyne začujete kvalitný metal, Matúš práve krája cibuľu na ďalší chod...

Staré aj mladé

Milujem koreniny, s ktorými varili naše staré mamy, ako je rasca či mletá čer vená paprika. Ale často siaham po tých z druhého konca sveta. Najviac po kardamóme, rímskej rasci a kurkume.

Šetrí môj čas

Tlakový hrniec je super vychytávka napríklad na varenie strukovín. V ňom sú hotové oveľa skôr, netreba nad nimi stáť, takže sa môžem viac venovať svojim priateľom, rodine.

Iné droždie

Toto lahôdkové je vo vegánskej kuchyni veľmi obľúbené. Ako dochucovadlo ho rád používam v rizote, krémových omáčkach, nátierkach. Aj čistému veggie jedlu dodá „syrovú“ príchuť.

Moja dvojka

Najradšej varím jednoducho a rýchlo, hlavne z čerstvej zeleniny. Preto si vystačím s ostrým nožom a dobrou doskou na krájanie.

Najlepšia pasta

Miso je skvelá do vývarov, dresingov, omáčok aj na glazovanie. Aby si zachovala zdravotné benefity, do jedla ju pridávajte až na konci varenia.

Pečená zelenina s miso pastou a medom

Potrebujeme:

  • 5 mrkiev
  • 3 petržleny
  • 2 cvikly
  • 1 lyžička medu alebo javorového sirupu
  • 1 lyžička ryžovej miso pasty
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zázvorová šťava podľa chuti
  • 1 lyžica sezamu
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

  1. Koreňovú zeleninu nakrájajte na hranolčeky, osoľte ich, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť pri 180 °C na 40 minút. Z olivového oleja, medu (javorového sirupu), miso pasty, cibule, cesnaku a zo zázvorovej šťavy urobte marinádu.
  2. Sezam nasucho opečte na panvici. Upečenú zeleninu premiešajte s marinádou, posypte sezamom a môžete podávať.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
U Matúša Serafína: Jeho menu dobre poznajú najmä domáci vegáni
Katarína Brunovská