Moravský vrabec s knedľou a kapustou: České nám chutí!

Chuťmeter:
 
4-5 porcií
 
J3: Moravský vrabec

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového mäsa (plece, krkovička, stehno)
  • 4-6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica celej rasce
  •  2-3 stredne veľké cibule
  • voda alebo pivo
  • maslo a múka na zápražku alebo kukuričný škrob
  • soľ, mleté čierne korenie
  •  olej alebo bravčová masť

Na kapustu:

  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 lyžica cukru
  • 1 kg kyslej kapusty
  •  1 zemiak na zahustenie (ak treba)
  •  bravčová masť

Na knedle:

  • 600 g múčnych zemiakov
  • 1 vajce + 1 žĺtok
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej krupice
  • soľ

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na veľké kocky a premiešajte so soľou, s korením, plátkami cesnaku a rascou. Nechajte takto odstáť v chlade 30 minút až niekoľko hodín.
  2. Na dno kastróla rozložte cibuľu nakrájanú na plátky, navrch naukladajte odstáte mäso a podlejte pohárom vody alebo piva. Kastról prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte takto prvých 15 minút, potom teplotu znížte na 130 °C a pečte do zmäknutia. Mäso občas premiešajte.
  3. Hotové mäso sceďte, šťavu prevarte a zahustite svetlou zápražkou z rovnakého pomeru masla a múky alebo škrobom rozmiešaným v pár lyžiciach vody. Omáčku dochuťte a primiešajte späť k mäsu.
  4. V druhom kastróle osmažte na masti nakrájanú cibuľu spolu s cukrom, pridajte nahrubo nasekanú kyslú kapustu, podlejte vývarom a duste do zmäknutia. Ak treba, prilejte aj šťavu z kyslej kapusty. Kapustu môžete nakoniec zahustiť nastrúhaným zemiakom.
  5. Pripravte zemiakové knedle: Uvarte zemiaky v šupke a nechajte ich úplne vychladnúť. Ošúpte, nastrúhajte a pridajte vajce, žĺtok, soľ, múku a krupicu. Vypracujte nelepivé cesto a vytvarujte z neho valčeky. Varte ich v osolenej, takmer vriacej vode asi 20 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Moravský vrabec s knedľou a kapustou: České nám chutí!
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská