Mramorovaná veľkonočná hruda - tento recept sa oplatí vyskúšať!

01
Chuťmeter:
 
8 porcií
 
VN: Mramorovaná veľkonočná hruda

Potrebujeme:

  • 10 vajec
  • 1 liter plnotučného mlieka
  • zelené bylinky (pažítka, petržlenová vňať, žihľava) alebo mletá červená paprika, čili vločky
  • soľ, mleté biele korenie

Postup:

  1. Vajcia rozbite do misky. Do hrnca s nepripaľujúcim sa dnom nalejte mlieko. Bylinky na drobno nakrájajte.
  2. Začnite zohrievať mlieko. Keď je mierne zohriate, prilejte doň vajcia a krátko počkajte, nech začnú tuhnúť. Potom opatrne vidličkou prepichnite žĺtky a len veľmi zľahka ich zamiešajte, aby sa vytvorilo mramorovanie.
  3. Zmes osoľte a okoreňte a za stáleho, ale veľmi opatrného miešania ju zohrievajte. Pridajte na drobno nakrájané bylinky.
  4. Keď vajcia začnú tuhnúť a oddelí sa voda, zmes prelejte do sita vystlaného gázou alebo riedkou opranou a vyžehlenou kuchynskou utierkou.
  5. Rohy gázy zviažte a hrudku nechajte mierne vychladnúť. Opatrne z nej povytláčajte vodu, aby bola pevnejšia. Balíček ešte na niekoľko hodín zaveste napríklad na šnúru na bielizeň, aby mohla voda odkvapkať.
  6. Hrudku je dobré robiť deň pred servírovaním a po odkvapkaní vody ju ešte na pár hodín uložiť do chladničky.

Dobroslava Brunovská
redaktorka

Varím ju dvakrát, pretože u nás doma zmizne okamžite. A tú druhú krájam na tenšie plátky, aby vydržala dlhšie. Naopak, z údeného nám akosi vždy ostane.

Nájdite aj ďalšie skvelé inšpirácie. Najnovšie číslo Dobrého jedla už vo vašich stánkoch!

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Mramorovaná veľkonočná hruda - tento recept sa oplatí vyskúšať!
DOBRÉ JEDLO/ Redakcia