Na víne: Kurča s hroznom a so šampiňónmi

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Na víne: Kurča s hroznom a šampiňónmi

Potrebujeme:

  • 4 kuracie prsia s kožou
  • 8 menších šampiňónov
  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 4 vetvičky tymianu
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 180 g zeleného hrozna
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou, osolíme a okoreníme.
  2. Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtky.
  3. V panvici s vyšším okrajom zohrejeme maslo a kuracie prsia na ňom pri strednej teplote z každej strany opekáme päť minút alebo dovtedy, kým nie sú zlatisté. Vyberieme na tanier.
  4. Do panvice dáme šampiňóny a cesnak nakrájaný na plátky. Restujeme asi pol minúty. Pridáme kuracie prsia a prilejeme víno. Uvedieme do varu, znížime teplotu a dusíme asi päť minút.
  5. Potom pridáme bobule hrozna prekrojené na polovicu, z ktorých sme vybrali zrniečka, vetvičky tymianu a prilejeme vývar. Pod pokrievkou varíme 20 až 25 minút, kým mäso nie je mäkké.
  6. Porcie kurčaťa s hroznom a so šampiňónmi vyberieme na taniere a do panvice prilejeme smotanu. S vínom a vývarom ju na miernom ohni povaríme asi dve minúty. Omáčku prilejeme k mäsu.
  7.  Kurča s hroznom a so šampiňónmi podávame so zemiakovými nokmi, zemiakovou kašou, s dusenou ryžou alebo s čerstvým chlebom.

Tip:

Ak chcete mať omáčku jemnejšiu, môžete ju precediť, prípadne prepasírovať cez jemné sitko. Jedlo môžete pripraviť aj z rozporciovaného kurčaťa. Bude si to však vyžadovať o niečo dlhšiu tepelnú úpravu.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Na víne: Kurča s hroznom a so šampiňónmi