Nový pohľad na bryndzu: Aj takto sa dá jesť!

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Pripravte tradičnú slovenskú pochúťku trocha netradične

Samozrejme, že si na nej môžete klasicky pochutiť v nátierkach, demikáte, na haluškách či v pirohoch. No chutiť vám bude, aj keď ju pridáte do šalátu alebo iných pochúťok modernej kuchyne. Skúšali ste napríklad špagety s bryndzou? Alebo sa inšpirujte našimi nápadmi.

Do kuchyne

  • V závislosti od spôsobu výroby rôznych spracovateľov sa jej vôňa i chuť pohybujú od jemnej kyslomliečnej cez výrazne ovčiu, pikantnejšiu až po silne aromatickú.
  • Tradičná bryndza musí obsahovať drobné zrniečka ovčieho syra. Zrnitosť je jej špecifická vlastnosť.
  • Roztierateľná textúra môže byť hladšia, hrudkovitá, sypká alebo mazľavá.

Na zdravie:

  • Konzumácia bryndze ovplyvňuje prirodzenú črevnú mikroflóru, chráni pred onkologickými ochoreniami i pred ochoreniami srdca, pomáha zvýšiť imunitu organizmu, koriguje hladinu inzulínu, znižuje hladinu cholesterolu, je prevenciou osteoporózy.
  • Najúčinnejšie prospieva zdraviu predovšetkým nepasterizovaná bryndza.

Cibuľové lupienky s bryndzovou plnkou

Potrebujeme:

  • 1 červenú cibuľu
  • 1 bielu cibuľu
  • olej
  • 200 g bryndze
  • 60 g masla
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • 1-2 jarné cibule
  • kôpor na ozdobenie
  • šalát na obloženie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Ošúpané cibule rozkrojíme na dve časti a rozoberieme na lupienky. Uložíme ich do zapekacej misy, osolíme, pokvapkáme olejom, vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a dáme asi na 10 minút zapiecť.
  2. Medzitým bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom a s kyslou smotanou. Pridáme nakrájané cibule, ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  3. Dva zapečené lupienky bielej a fialovej cibule uložíme na seba a naplníme plnkou. Postupne pokračujeme s ostatnými lupienkami. Ozdobíme kôprom, podávame so šalátom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Nový pohľad na bryndzu: Aj takto sa dá jesť!
Mária Abrahámová