Občerstvite sa, prosím! Od konca februára v meste na stojáka!

06
Chuťmeter:
 
 
J2: Občerstvite sa, prosím!

Zbožňujete príjemne nevšednú atmosféru a chutné nápady s vtipom? Tak už teraz sa môžete tešiť na ďalšiu jarnú sezónu a vyberané gastronomické kúsky obľúbeného Street Food Parku. Na neveľkom bratislavskom námestí pred Starou tržnicou to bude od konca februára znova parádne rozvoniavať. Na stojáka, ale o to vrúcnejšie, si vychutnáte slané, sladké, mäsité aj vegánske či bezlepkové dobroty, aké ste možno ešte ani nevideli.

Všetky vám podajú z rozkošne dekorovaných foodtruckov – pojazdných stánkov a prívesov. Kreatívci za ich okienkami ponúkajú vlastnoručne a na mieste pripravené trdelníky, wafličky, buchty, burgery, hotdogy, burritos, cidery, kávy, limonády či super vína. Sezónne a lokálne novinky z kvalitných čerstvých surovín, ktoré vďaka modernej úprave nenechajú vaše zmysly ľahostajné. Určite sa pristavte, aby aj žalúdok a duša boli spokojné.

Duch námestia sa vracia

Hlavnou misiou Street Food Parku (SFP) je ponúknuť kvalitný a výnimočný výber slovenského či zahraničného pouličného jedla aj nápojov v príjemnej atmosfére. O to všetko sa s radosťou a opäť postará organizátorský tím Starej tržnice, ktorý pracuje na podujatiach Trh Piac Markt a Street Food Park. Práve to druhé exekutívne vedie Janka Vašáková a Silvia Púchovská a už vyše dvoch rokov sa im darí prinavrátiť dlho spustnutému námestíčku v hlavnom meste jeho zašlého ducha, genius locci.

„Street food podujatia majú byť niečo špeciálne, čo človek nenájde na ulici každý deň. Aj preto ich organizujeme len štyri dni do mesiaca,“ vraví neodmysliteľný organizátorský tandem. Bývalé spolužiačky zo strednej sa na projekte podieľajú od jeho začiatku. Silvia ako PR a social media manažérka si zobrala pod palec komunikáciu a rozširovanie vedomia o streetfoode, Janka má na starosti produkciu celého projektu vrátane výberu predajcov. A ten nebol, najmä na začiatku ich cesty, vôbec jednoduchý.

Pouličná scéna

„Chceli sme podporiť slovenskú scénu pouličného jedla, vyberať tých najkvalitnejších predajcov, ktorí berú jeho prípravu aj podávanie seriózne a varia len z tých najkvalitnejších surovín.“ Dievčatá boli rady, že v čase, keď sa na Slovensku táto forma gastronómie len rozbiehala, zohnali aspoň zopár takých.

„Prvý Street Food Park v roku 2015 mal osem predajcov, z toho šesť predávalo jedlo, jeden kávu a jeden sódovku... Dnes máme databázu niekoľkých desiatok predajcov z celého Slovenska, ktorí by sa chceli do projektu zapojiť,“ vravia spokojne. Veď z pôvodného občasného podujatia s malým počtom predajcov sa Street Food Park rozrástol na pravidelné mesačné podujatie s maximálne možným naplnením, aké kapacita námestíčka umožňuje.

Jedinečný a zero waste

SFP radi navštevujú tisícky hladných krkov aj obdivovatelia výnimočnej gastronomickej ochutnávky. Z ponuky jedál a nápojov si vyberajú podľa svojich chutí a tiež podľa toho, aký foodtruck ich zaujme na prvý pohľad.

„Medzi návštevníkov patrí široká skupina ľudí, ktorá sa neustále obmieňa. Gro tvoria priaznivci a pravidelní zákazníci. Cez obedné prestávky sú to tí, ktorí chcú vyskúšať niečo iné ako tradičné menu, poobede sa zastavia študenti, mamičky s deťmi či starší obyvatelia Bratislavy, ktorí si foodtrucky zvedavo obzerajú. No a večer sa námestie naplní mladými ľuďmi, párikmi či partiami priateľov, ktorým občerstvenie pod holým nebom padne vhod. Pre niektorých je to hlavný bod programu a pre iných zase odštartovanie zábavy v nočnej Bratislave.“

Janku so Silviou teší, že asi dvadsať percent návštevníkov je zo zahraničia. Všetkých ekonadšencov zase určite dostane čerstvá ekologická idea „zero waste“ – redukovanie, triedenie, recyklovanie a kompostovanie odpadu počas celého podujatia. Inými slovami, SFP sa snaží čo najmenej zaťažovať životné prostredie.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Občerstvite sa, prosím! Od konca februára v meste na stojáka!
Mária Abrahámová