3 otázky pre Anku Kopáčovú, známu bylinkárku

Chuťmeter:
 
 
J7: 3 otázky pre Anku Kopáčovú, známu bylinkárku

1. Ako a kedy zberať petržlenovú vňať, aby sme z nej vyťažili maximum?

Ja ju zberám od júla do augusta. Dobre ju usuším, najlepšie na sušiaku na bylinky, ktorý zavesím do prievanu. Potom ju preložím do čistého papierového alebo plátenného vrecka. Tak vydrží aj rok.

2. Aké sú jej najväčšie zdravotné benefity? Ozaj, je pre niekoho vyslovene nevhodná?

Pre svoje vitamíny, organické kyseliny, éterické oleje, minerálne látky a silice má petržlenová vňať všestranné uplatnenie. Vyplavuje piesok a kamienky z obličiek, zlepšuje chuť do jedla, utišuje kŕče, čistí krv, vyvoláva a upravuje menštruáciu, rozširuje cievy, znižuje tlak krvi. Čaj z vňate je vhodný aj ako podporná liečba pri antibiotikách. Piť by ho nemali tehotné ženy, no v jedle im vňať nemôže ublížiť.

3. Máte nejaký obľúbený recept?

Petržlenovú vňať dávam hádam do každej polievky aj šalátov. Občas z nej pripravím dobrú babu: Potrebujete 10 rožkov, 10 vajec, trochu soli a mletého korenia, 5 strúčikov pretlačeného cesnaku a 10 g čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate. Rožky namočte do vody, vyžmýkajte, pridajte ostatné suroviny a všetko spolu dobre zamiešajte. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov 20 až 40 minút. Dobrú chuť.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
3 otázky pre Anku Kopáčovú, známu bylinkárku
Katarína Brunovská