Paradajková gremolata: Zálievka, ako hrom

Chuťmeter:
 
4 poháre
 
J8: Paradajková gremolata

Potrebujeme:

Na šťavu:

  • 4 kg paradajok
  • 250 ml vody
  • gáza

Do pohárov:

  • 3 kg paradajok
  • 2 citróny
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 2 zväzky bazalky
  • 1 zväzok oregana
  • 8 lyžičiek hrubozrnnej morskej soli

Postup:

  1. Na šťavu deň vopred opláchnite paradajky, nakrájajte ich a rozmixujte spolu s 250 ml vody. Nalejte do sitka vystlaného gázou, končeky gázy zviažte a zaveste tak, aby šťava mohla celú noc stekať do misky. Získať by ste mali 2,5 l čírej paradajkovej šťavy.
  2. Paradajky na nakladanie vložte na chvíľu do vrelej vody, sceďte a prepláchnite studenou vodou. Ošúpte, ale inak nechajte vcelku. Citróny opláchnite a kôru nakrájajte na 8 dlhých pásikov. Cesnak jemne pretlačte.
  3. Paradajky naložte do pripravených pohárov spolu s citrónovou kôrou, cesnakom a bylinkami, posypte hrubozrnnou soľou (1 až 2 lyžičky do pohára) a zalejte paradajkovou šťavou až po hrdlo fľaše. Uzavrite a sterilizujte 30 až 40 minút pri teplote 90 °C.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Paradajková gremolata: Zálievka, ako hrom
Petra Mitringová