Pečiete ho doma tiež? Semolinový chlieb s ražným kváskom

Chuťmeter:
 
1 bochník
 
DOBRÉ JEDLO: Semolinový chlieb

Potrebujeme:

Štartér:

  • 1 lyžica materského ražného kvásku
  • 130 g semolinovej múky
  • 130 ml vody

Cesto:

  • 250 g aktívneho semolinového kvásku
  • 400 g semolinovej múky
  • 300 ml vody
  • 12 g soli

Postup:

  1. Najprv si vytvorte štartér: Zmiešajte kvások s vodou a múkou. Prikryté nechajte rozkvasiť cez noc na kuchynskej linke.
  2. Ráno odvážte 250 g „rozkvasu“, zvyšok odložte naspäť do chladničky. Pridajte 400 g múky a 250 ml vody, vložte do robota a dobre vymiešajte. Do zvyšku vody zamiešajte soľ. Cesto nechajte odstáť aspoň pol hodiny a prilejte zvyšok vody so soľou. Dobre zapracujte.
  3.  Cesto prikryte a nechajte odležať aspoň hodinu. Počas nej môžete cesto v mise raz preložiť – vytlačíte tak z neho vzduch.
  4. Cesto preložte na pomúčenú dosku, hnetením a prekladaním vytvarujte bochník a dajte kysnúť do ošatky. Prikryté vložte na 3 až 5 hodín (alebo aj na dlhšie) do chladničky.
  5. Pečte v dobre rozohriatej rúre na rozpálenom plechu pri 250 stupňoch asi 10 minút, potom stiahnite teplotu na 200 stupňov. Pečte ešte asi 28 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Pečiete ho doma tiež? Semolinový chlieb s ražným kváskom
DOBRÉ JEDLO/ Lenka MANČÍKOVÁ
Spracovala: Katarína BRUNOVSKÁ