Pomaly pečené čili: Dobrý kuchári radia domáce špaldové tortilly

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
J11: Pomaly pečené čili s domácimi špaldovými tortillami

Potrebujeme:

  • 750 g mletého hovädzieho predného
  • 350 g sušenej fazule (strakatej alebo červenej ľadvinky)
  • 2 cibule nakrájané nadrobno
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku,
  • 1 lyžica mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička podrvených guľôčok koriandra
  • 1 lyžička mletej údenej papriky
  • pol lyžičky mletého čierneho korenia
  • mletá čili paprička (podľa chuti)
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžica paradajkového koncentrátu
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  •  vývar alebo voda podľa potreby
  • 1 lyžica cukru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na tortilly (8 kusov):

  • 150 g bielej špaldovej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 3 lyžice oleja
  • pol lyžičky soli
  • 160 ml teplej vody

Na servírovanie:

  • kyslá smotana
  • čili papričky
  • avokádo
  • mango
  •  limetka
  • čerstvá vňať koriandra

Postup:

  1. Fazuľu namočte cez noc do studenej osolenej vody (na každý liter vody 1 lyžicu soli). Na druhý deň ju sceďte a prepláchnite.
  2. Zohrejte rúru na 120 °C. Na oleji osmažte cibuľu, pridajte cesnak, po chvíli rímsku rascu, koriander, mletú papriku, mleté čierne korenie, čili a oregano. Dajte pozor, aby sa korenie nespálilo. Pridajte lyžicu paradajkového koncentrátu, premiešajte a vsypte do hrnca mleté mäso. Mäso za občasného miešania opekajte, kým úplne nestratí červenú farbu. Osoľte.
  3. K mäsu pridajte opláchnutú fazuľu, lúpané popučené paradajky a toľko vývaru alebo vody, aby bolo všetko takmer prikryté. Hrniec riadne uzavrite a vložte do rúry. Obsah hrnca občas premiešajte a duste asi 3 hodiny. Skontrolujte, či je fazuľa mäkká.
  4. Zatiaľ pripravte špaldové tortilly: Zo surovín vytvorte nelepivé a pružné cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 30 minút oddýchnuť. Rozdeľte ho na 8 častí, postupne vyvaľkajte na placky a opekajte na rozpálenom oleji z každej strany zhruba minútu.
  5. Uvarené čili vyberte z rúry, dochuťte soľou a cukrom. Miešaním sa čili ešte zahustí škrobom z fazule, prípadne ho zrieďte ďalšou tekutinou.
  6. Hovädzie čili servírujte s kyslou smotanou, čili papričkami, avokádom, mangom, limetkou a vňaťou z koriandra.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Pomaly pečené čili: Dobrý kuchári radia domáce špaldové tortilly
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská