Prevoňaná ryba: Kúsky kapra s orechovou omáčkou

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Kúsky kapra s orechovou omáčkou

Potrebujeme:

  • 1 kg filiet z kapra (bez kože a kostí)

Na marinádu:

  • 1 pór
  • 100 g zeleru
  • 2 cibule
  • 1,5-2 l vody
  • 150 g petržlenovej vňate
  • 5 vetvičiek tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica celého bieleho korenia
  • 5 guľôčok borievky
  • 500 ml bieleho vína
  • 80 ml octu
  • 2 lyžice soli

Na orechovú omáčku:

  • 70 g jadier vlašských orechov + trochu na ozdobenie
  • 6 plátkov staršieho pšeničného chleba
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 350 ml oleja
  • 3 vetvičky kôpru
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Pripravíme marinádu: Pór, zeler a cibuľu očistíme a pokrájame na kocky. Do vody pridáme pokrájanú zeleninu, petržlenovú vňať v celku, tymian, bobkový list, biele korenie, guľôčky borievky, víno, ocot a soľ. Na strednom plameni varíme od bodu varu odokryté 30 minút.
  2. Rybie filety opláchneme, osušíme a priečne pokrájame na väčšie kúsky. Asi 15 minút povaríme vo vriacej marináde a odstavíme zo sporáka. Cez noc necháme odokryté odstáť na chladnom mieste.
  3. Na ďalší deň filety vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a potrháme na menšie kúsky. Asi 6 lyžíc marinády si odložíme na neskôr do omáčky.
  4. Pripravíme orechovú omáčku: V mixéri nadrobno posekáme 70 g orechov. Z chleba orežeme kôrku, striedku nadrobno pokrájame a v mixéri ju posekáme. Pomleté orechy a chlebovú strúhanku zmiešame so 6 lyžicami marinády, citrónovou šťavou a pretlačeným cesnakom. Orechovú masu a tretinu oleja zmiešame a tyčovým mixérom rozšľaháme na pyré. Za stáleho šľahania prilievame zvyšný olej, až vznikne hustá zmes, ktorú dochutíme soľou a korením.
  5. Kúsky marinovaného kapra rozložíme na servírovací tanier, pokvapkáme orechovou omáčkou, nasekanými aj celými jadrami orechov a ozdobíme osminkami citróna. Podávame s opečenou hriankou.

Kapor v paprikovej marináde

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Prevoňaná ryba: Kúsky kapra s orechovou omáčkou
DOBRÉ JEDLO