Provensalský chlieb fougasse

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Provensalský chlieb Fougasse

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky T650
  • 10 g droždia
  • 350 ml vody
  • 10 g soli
  • 75 ml olivového oleja

Postup:

  1. Do misy dáme múku a rozdrobíme do nej droždie. Pridáme vodu a soľ. Suroviny spolu zmiešame. Preložíme na kuchynskú dosku.
  2. Cesto miesime, kým nie je pružné a hladké. Preložíme ho do misy vymastenej olejom a pootáčame, aby sa olejom pokrylo z každej strany. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1,5 hodiny.
  3. Cesto premiestnime na pomúčenú kuchynskú dosku a opatrne ho roztiahneme do tvaru obdĺžnika. Rozdelíme ho ostrým nožom po dĺžke na polovicu. S cestom pracujeme opatrne, aby zostalo stále nadýchané.
  4. Do jedného obdĺžnikového dielu nakrojíme v strede v pravidelných odstupoch tri otvory. Do cesta z oboch strán od stredových rezov urobíme ďalšie štyri krátke rezy. Všetky rezy prstami roztiahneme, aby vznikli väčšie otvory.
  5. Nakrojené cesto premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 230 °C 10 až 12 minút. Upečený chlieb by mal byť zlatohnedý a chrumkavý.

Tip:

Zvyšok cesta môžete prekrojiť na polovicu a vypracovať úzku dlhé fougasse. Do cesta urobte viac krátkych rezov. Otvory dobre roztiahnite, aby boli dostatočne veľké a cesto sa pri pečení nespojilo. Do cesta môžete pridať provensalské korenie, pokrájané olivy, opraženú papriku alebo cibuľu. Fougasse môžete ozdobiť aj čerstvými bylinkami. Pred pečením do povrchu zatlačte vetvičky tymianu alebo rozmarínu.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Provensalský chlieb fougasse