Voňavá polievočka ako žiadna iná je ružová cibuľačka s vínom

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
R: Ružová cibuľačka s vínom

Potrebujeme:

  • 2 väčšie červené cibule
  • 30 g bylinkového masla
  • 1/2 stredne veľkého póru
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stopky zeleru
  • 150 ml suchého ružového alebo bieleho vína
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 bageta
  • olivový olej ochutený bylinkami a cesnakom
  • 3 - 4 lyžice nastrúhaného tvrdého syra
  • koriandrová vňať na posypanie
  • soľ, mleté ružové alebo biele korenie

Postup:

  1. Ošúpanú cibuľu pokrájame na kolieska a opečieme na masle. Pridáme na kolieska nakrájaný pór a na plátky nakrájaný cesnak. keď sa rozvinie aromatická cesnaková vôňa, do hrnca vložíme očistený stonkový zeler nakrájaný na kúsky. Ochutíme čerstvo pomletým korením.
  2. Po 5 minútach zalejeme polovičným množstvom vína a horúcim vývarom. Varíme 10 minút a potom pridáme zvyšné víno. Podľa chuti osolíme. 
  3.  Bagetu nakrájame na plátky a opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán. Polievku rozdelíme do ohňuvzdorných keramických misiek a na vrch dáme po 2 plátky opečenej bagety. Posypeme nastrúhaným syrom a misky uložíme na plech. Na 10 minút zapečieme v rúre vyhriatej na 190 °C.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Voňavá polievočka ako žiadna iná je ružová cibuľačka s vínom
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská