Ryžové rezance: Jemné, chutné... aj diétne?

Chuťmeter:
 
 
Ryžové rezance: jemné, perfektné... aj diétne?

Ryžové rezance majú veľmi jemnú chuť, sú perfektné s dusenou zeleninou alebo grilovaným chudým mäsom. Majú vysoký obsah kalórií a sacharidov, no veľmi nízky obsah vitamínov a minerálov. Vzhľadom na vysoký obsah kalórií, starostlivo si kontrolujte svoju porciu, skôr než si naberanie na tanier ich hromadu. 

Kalórie a makronutrienty
Pokiaľ si uvaríte balíček ryžových rezancov a odmeriate si ich za šálku, dostanete na tanier asi 190 kalórií. Dvanásť kalórií alebo takmer 7 percent z celkových kalórií pochádza z 3 g bielkovín. Len 3 kalórie z tejto celkovej hodnoty, čo je menej ako 2 percentá pochádza zo 0,4 gramu tuku. Zvyšných 91 percent kalórií alebo 174 kalórií pochádza takmer zo 43 gramov sacharidov.

Vláknina, ktorú ryžové rezance obsahujú sa v tele netrávi, a tak mu nepridáva žiadne kalórie. Šálka varených ryžových rezancov ponúka cca 1,8 gramov vlákniny, čo je menej ako 7 percent dennej potreby na štandardných 2 000 kalórií. 

Vitamíny B
Jediné merateľné množstvo vitamínov v týchto rezancoch je skupina B vitamínov. Porcia ponúka aj veľmi malé množstvo tiamínu, riboflavínu, niacínu. Vitamín B6, kyselina listová podporujú krvný obeh, bunkové funkcie a správne fungovanie nervového systému a aby bola naša pleť a vlasy v optimálnej kondícii.

Kosti a imunita
Ryžové rezance majú málo vápnika, fosforu a horčíka, ktoré podporujú kosti a zuby. Trošku viac je draslíka, ktorý podporuje srdce, zažívacie a svalové funkcie. Rezance v sebe skrývajú aj malé množstvo železa, čo pomáha udržať kyslík vo všetkých bunkách a zinok, ktorý poháňa vášmu imunitnému systému.

Sodík a srdce
Ryžové rezance majú nízky obsah sodíka. Aj keď ho mať v jedle príliš nemusíme, v tomto smere sú teda veľmi vhodným diétnym jedlom. Príliš veľa sodíka vplýva negatívne na krvný tlak a môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Jedna šálka rezancov z ryže má 33 miligramov sodíka, čo sú len asi dve percentá z maximálneho zdravého denného príjmu.

Foto: Foody

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ryžové rezance: Jemné, chutné... aj diétne?
bb