So štýlovými kaviarňami akoby sa roztrhlo vrece: Veď sa pozrite!

07
Chuťmeter:
 
 
Kaviarne po novom

Originálny koncept, príjemné prostredie a káva de luxe. Čo viac si priať, ak máte chuť na šálku svojho najmilovanejšieho nápoja? So štýlovými kaviarňami akoby sa roztrhlo vrece. Milujete odrodové gurmánske kávy? Máte chuť na čerstvo praženú? Alebo len túžite po chvíľke oddychu v pohodovom prostredí, kde si vychutnáte obľúbenú kávičku so všetkým, čo k tomu patrí? Vybrali sme štyri jedinečné kaviarne, ktoré vás prekvapia nielen výbornou kávou, ale aj svojím nezvyčajným konceptom.

Mad Drop espresso & brew bar

Kde ju nájdete:

Radlinského 24, Bratislava
V centre Bratislavy sa nachádza kaviareň, aká nemá v hlavnom meste obdobu. Je riešená minimalisticky a svojpomocne, no káva z Mad Drop chutí bezchybne. Na svedomí ju má Martina Očenášová a Jakub Jandík, ktorých dala dokopy práve láska k dobrej káve – a naopak.

„Skoro všetci členovia mojej rodiny sú podnikatelia a v gastronómii sa pohybujem už od strednej školy. Jakuba som stretla práve tak, že som mu robila na jednej akcii kávu a akosi prišlo k tomu, že sme ju zrazu robili spolu. A viete, ako to funguje – keď ste dvaja, tak sa lepšie vymýšľajú odvážne plány a stavajú vzdušné zámky, takže keď sme raz náhodou našli tento priestor, povedali sme si, že je to asi znamenie,“ usmieva sa baristka.

Ich kaviareň Mad Drop je už na prvý pohľad iná. Žiadne vysvietené a vyčačkané priestory, krikľavé doplnky ani drahé dizajnérske vychytávky. Martina a Jakub si väčšinu zariadenia vyrobili sami. „Máme obmedzený budžet, ktorý nám dovoľuje buď štýlovú prevádzku priamo od architekta, ale s technologicky horším zázemím, alebo, naopak, mať všetko, čo potrebujeme na to, aby naša káva bola naozaj špičková, no zvyšok si dorobiť svojpomocne. Vybrali sme si druhú možnosť. Dúfali sme, že káva u zákazníkov rozhodne a to ostatné spraví atmosféra.“

U Kubistu

Kde ju nájdete:

Grösslingova 26, Bratislava
Malé bistro v kubistickom dome zo začiatku dvadsiateho storočia funguje už štyri roky. Za tento čas si k nemu našli cestu tisícky zákazníkov a množstvo štamgastov, ktorí dokážu oceniť predovšetkým zaujímavé sezónne špeciality kuchyne. „To, čo už poznáte tak, ako to nepoznáte – je naše hlavné heslo. Zakladáme si predovšetkým na kvalite, úprimnosti a priateľstve,“ hovorí Peter Janičina, ktorý je jedným z majiteľov bistra a zároveň jeho šéfkuchárom.

Bohaté skúsenosti nabral ešte počas svojho pôsobenia v Škótsku, no, ako hovorí, na Slovensku ich chcel zužitkovať a rozvinúť. U Kubistu si preto potrpia na originálne recepty z kvalitných surovín a menu, ktoré vás okamžite zaujme. V príjemnom prostredí s neformálnou, priateľskou obsluhou však môžete ochutnať aj skvelé dezerty, vína a kávu. „Slovensko je skvelá krajina a kaviarenský život v nej je čoraz lepší. Sme na to pyšní, rovnako ako na neustále sa zlepšujúcu konkurenciu. Konečne už aj u nás máme kaviarne, reštaurácie, puby či stánky s burgermi, ktoré stoja za návštevu.“

Kaviareň a pražiareň Coffee Factory

Kde ju nájdete:

Stavebná 3 642/1, Banská Bystrica
Roman Kvalich pracuje s kávou už dvadsať rokov. A keď navštívil pražiarne v Štokholme, rozhodol sa, že si splní sen a otvorí doma v Banskej Bystrici svoju vlastnú.

„Coffee Factory je rodinná firma, aj interiér sme zariadili tak, aby sa ľudia u nás cítili ako doma. V súčasnosti je veľmi ťažké dostať sa do povedomia a presadiť sa na trhu. Sú to nikdy nekončiace sa hodiny driny a stále je čo vylepšovať. No nájdu sa ľudia, a je ich čoraz viac, ktorí ocenia kvalitu a prácu stojacu za každým produktom,“ hovorí majiteľ a dodáva, že každá dobrá kaviareň musí mať dušu, vyškolený personál a kvalitný stroj na prípravu kávy.

Keďže jeho pražiareň a kaviareň sú na periférii mesta, jej klientmi sú ľudia, ktorí vyhľadávajú presný opak mestskej kaviarne. „Je tu pokojná atmosféra na stretnutia s priateľmi aj obchodnými partnermi, posedenie na dvoch letných terasách. Naši zákazníci majú jedinečnú možnosť byť súčasťou pražiaceho procesu a vychutnať si neopakovateľnú arómu čerstvo praženej kávy.“

Pán Králiček Priestor

Kde ju nájdete:

Budovateľská 2, Bratislava
Iste ste ich v meste stretli aj vy. A rovno si od nich kúpili šálku výbornej horúcej kávy z pojazdnej kaviarne na kolesách. Martin Králik sa do gastrobiznisu pustil pred piatimi rokmi ešte počas vysokej školy, dnes má okrem obľúbených mobilných stánkov s kávou vlastnú kaviareň.

„Ako študent som túžil mať svoj vlastný podnik, ktorý by oživil mesto a priniesol jeho obyvateľom niečo nové. Práve vo Francúzsku som narazil na trojkolku, z ktorej sa predávali výborné polievky. Nápad pohyblivého gastra sa mi tak zapáčil, že som sa oň začal zaujímať hlbšie. No a prečo káva? Je to spoločenský nápoj, ktorý spája ľudí a z Pána Králička sa stal bod, kde sa ľudia zastavia, podebatujú, sú naraz otvorenejší a priateľskí. Skrátka, je to taká známa bodka na mape mesta, kde som sa narodil a kde žijem.“

Nedávno si však sympatický Bratislavčan otvoril aj kamennú kaviareň Pán Králiček Priestor. Cítil, že je čas posunúť svoj koncept ďalej a ponúknuť zákazníkom aj miesto, kde by kávu mohli ochutnávať, experimentovať s ňou, stretnúť sa s priateľmi. „A tiež, aby nás zákazníci zastihli aj počas dní, keď pojazdné kaviarne nemôžu vyjsť do ulíc. Neradi sa staviame do neprirodzenej historickej pózy. Je rok 2017, tak sa nebudeme tváriť, že je rok 1930. Aj preto je Priestor, ktorý nám navrhol architekt Maťo Skoček, minimalistický, čistý a trochu industriálny, bez zbytočného sortimentu, ktorý tam nepatrí.“ Martin Králik sa teší, že kaviarenský život v hlavnom meste sa za ostatné roky pohol správnym smerom a ľudia sa pomaly zbavujú predsudkov.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
So štýlovými kaviarňami akoby sa roztrhlo vrece: Veď sa pozrite!
Broňa Holcinger