Špargľa, chlieb a máte super základ na šalát

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
R: Špargľovo-chlebový šalát

Potrebujete:

  • 600 g bielej špargle
  • 300 g paradajok
  • 3 lyžice bieleho vínneho octu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • štipku soli
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 6 plátkov ciabatty alebo 2 malé bagety
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 6 lyžičiek olivovej tapenády
  • 1 konzervu tuniaka v olivovom oleji
  • 1 viazaničku bazalky
  • sardelové filety
  • citrónovú šťavu

Postup:

  1. Špargľu očistite, tvrdé konce odrežte. Vložte do hrnca s vriacou, mierne osolenou vody s trochu citrónovej šťavy. Asi 8 minút varte, potom špargľu vyberte (trochu vývaru si nechajte) a šikmo pokrájajte na kúsky. 
  2. Pripravte dresing: Štyri lyžice špargľového vývaru vyšľahajte s octom, olivovým olejom, so soľou, s korením a so štipkou cukru. Paradajky pokrájajte na hrubšie kolieska a spolu s pokrájanou špargľou dajte do väčšej šalátovej misy. Pokvapkajte polovicou dresingu.
  3. Plátky ciabatty alebo našikmo pokrájané kolieska bagety opečte v hriankovači alebo pod grilom. Z jednej strany ich potrite cesnakom a olivovou tapenádou; prípadne pokrájajte na menšie kúsky.
  4. Tuniaka sceďte a nechajte odkvapkať. Spolu s kúskami opečenej ciabatty pridajte do šalátovej misy. Pokvapkajte zvyšným dresingom a nechajte asi 10 minút marinovať.
  5. Šalát rozdeľte na taniere, pridajte kúsky sardel a posypte bazalkovými listami. Okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Špargľa, chlieb a máte super základ na šalát
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská