Špargľová polievka s knedličkami

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
Špargľová polievka s knedličkami

Potrebujeme:

  • 1,5 kg bielej špargle
  • 250 g kuracích pŕs
  • 2 šalotky
  • 40 g masla
  • 200 ml smotany alebo mlieka
  • 200 ml suchého vermútu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu
  • nastrúhaná kôra z polovice biocitróna
  • 4 plátky hriankového chleba
  • trochu petržlenovej vňate
  • 1 lyžica olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • štipka cukru
  • soľ

Postup:

  1. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Ochutíme soľou, korením a nastrúhanou citrónovou kôrou. Z hriankového chleba odrežeme kôrku, stred pokrájame na kocky a pokvapkáme smotanou. Spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou primiešame k mäsu. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. Odložíme do chladu.
  2. Špargľu umyjeme, očistíme, tvrdé konce odrežeme.
  3. Šalotku najemno pokrájame. V polievkovom hrnci rozohrejeme maslo a olej a šalotku podusíme. Pridáme vermút, potom vývar. Z každej špargle odrežeme špičku (asi 3 cm), vložíme do polievky a asi sedem minút povaríme. Potom špargľové špičky vyberieme.
  4. Zvyšnú špargľu pokrájame na menšie kúsky, pridáme do polievky a asi 15 minút povaríme domäkka. Odstavíme a polievku rozšľaháme na pyré. Ochutíme soľou, korením a trochou cukru. Vmiešame biely jogurt a ešte krátko prevaríme.
  5. V hrnci necháme zovrieť vodu. Vrecúško na zdobenie so širšou špičkou naplníme mäsovou zmesou (môžete použiť aj hrubšie mikroténové vrecúško a odstrihnúť mu špičku). Do vriacej vody postupne vytláčame asi 1,5 cm kúsky. Knedličky dve minúty povaríme, potom vyberieme dierovanou varechou a v sitku necháme krátko odkvapkať. Knedličky spolu so špargľovými špičkami pridáme do horúcej polievky. Prípadne dochutíme.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Špargľová polievka s knedličkami