Špecialitka na vašom veľkonočnom stole: Poznáte jarnú bylinkovú omáčku?

01
Chuťmeter:
 
4 porcie
 
VN: jarná bylinková omáčka

Potrebujeme:

  • 120 g prerastenej slaniny
  • 1 šalotka
  • asi tretina póru
  •  3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 4 zrniečka nového korenia
  • 30 g masla
  •  kúsok umytej citrónovej kôry aj s dužinou
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie alebo na varenie • 300-350 ml zeleninového vývaru
  • 1 väčšia viazanička čerstvých byliniek (kôpor, mäta, pažítka, koriandrová a petržlenová vňať)
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 1-2 lyžičky kryštálového cukru
  • citrónová šťava podľa chuti
  • 4 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Slaninu nadrobno nakrájajte a dajte opiecť do hlbšej panvice. Keď pustí masť, pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a pór. Po 3 minútach vložte plátky cesnaku, bobkový list a nové korenie.
  2. K základu pridajte nakrájané maslo, nechajte ho rozpustiť, a kúsok citrónovej kôry. Múku dobre rozmiešajte so smotanou a za stáleho miešania prilejte do panvice. Na miernom ohni miešajte do zhustnutia. Prilejte teplý vývar, aby vznikla polohustá omáčka.
  3. Bylinky opláchnite a nasekajte nadrobno. Primiešajte do omáčky, varte asi 5 minút, ochuťte mletým muškátovým orieškom, mletým korením, štipkou soli, cukrom a citrónovou šťavou. Varte ešte 5 minút, vyberte citrónovú kôru, bobkový list a zrniečka korenia. Podávajte s vajcami uvarenými na tvrdo alebo na hniličku, prípadne s pošírovaným vajcom. K omáčke sa hodí zemiaková kaša alebo tmavý chlieb.

Mária Abrahámová
redaktorka

Bylinková omáčka nebola v našom rodinnom veľkonočnom repertoári, až kým som ju neochutnala u kamarátky. Zožala úspech aj medzi mojimi a už k nám patrí.

Objavte ďalšie skvelé inšpirácie v najnovšom vydaní Dobrého jedla!

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Špecialitka na vašom veľkonočnom stole: Poznáte jarnú bylinkovú omáčku?
DOBRÉ JEDLO/ Redakcia