Špenátové krupoto so strateným vajcom: Chrumkavá slaninka je bonus

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
J5: Špenátové krupoto so strateným vajcom a chrumkavou slaninou

Potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 2 hrste koreňovej zeleniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sušený tymian
  • 500 g celých jačmenných krúp
  • 1,2 l + 500 ml horúceho vývaru alebo vody
  • 250 g očisteného špenátu
  • 4 čerstvé vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie
  • maslo

Na servírovanie:

  • tenké plátky údenej slaniny
  • čerstvý tymian
  • čerstvé čili papričky

Postup:

  1. Na masle osmažte očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu. Pridajte prelisovaný cesnak a sušený tymian.
  2. K zelenine prisypte krúpy prepláchnuté v studenej vode a spolu so zeleninou ich ešte opražte.
  3. Prilejte 1,2 l horúceho vývaru, osoľte, priveďte do varu, prikryte, stíšte plameň a pod pokrievkou varte do absorbovania všetkej tekutiny.
  4. Ku koncu pridajte všetok špenát a prilejte ešte 500 ml horúceho vývaru, prevarte, stiahnite zo zdroja tepla a primiešajte lyžicu masla.
  5. Uvarte stratené vajcia: Vo väčšej rajnici priveďte vodu do varu, osoľte a stíšte plameň natoľko, aby z dna vystupovali na povrch iba malé bublinky. Opatrne rozbíjajte vajcia priamo do rajnice s vodou (alebo si pomôžte tak, že ich najprv po jednom rozbijete do malej misky), nechajte bielky stuhnúť. Občas vajcia premiešajte. Prstami testujte tuhosť žĺtkov. Chcete dosiahnuť stuhnuté bielky a polotekuté žĺtky.
  6. Na horúcej panvici opečte plátky slaniny a podávajte spolu s krúpkami, so stratenými vajíčkami, s čerstvým tymianom a nasekanou čili papričkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Špenátové krupoto so strateným vajcom: Chrumkavá slaninka je bonus
Ľuboš Mego
spracovala: Dobroslava Brunovská