Strakatá, maslová aj obličková: Ako FAZUĽU správne uvariť?

Chuťmeter:
 
 
Suchá fazuľa

Tvorí základ rôznych jedál a v kuchyni je obľúbená aj preto, že ľahko prijíma chute iných prísad. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, v kombináciách so zeleninou, s bylinkami, koreninami či mäsom. Vyberať si môžete z mnohých druhov sušených či konzervovaných fazúľ. Z uvarenej alebo zo zosterilizovanej fazule pripravíte mäsové aj zeleninové guláše, polievky a prívarky na kyslo, šaláty, pyré či nátierky.

Ako fazuľu správne uvariť?

  1. Prebratú fazuľu umyte pod tečúcou vodou a aspoň na 6 hodín, najlepšie však na celú noc, namočte do studenej vody. Namáčanie fazule pred varením podstatne skráti čas varenia a zvýrazní chuť.
  2. Fazuľu nechajte krátko prejsť varom (asi 2 minúty), potom vodu zlejte, do hrnca dajte novú studenú vodu a nechajte fazuľu hodinu odstáť.
  3.  Vodu znovu zlejte a až v tretej vode ju uvarte. Zbavíte sa látok, ktoré spôsobujú nafukovanie.
  4. Dĺžka varenia závisí od druhu fazule. Najkratšie sa varí fazuľa adzuki, nemusíte ju vôbec namáčať a hotová je za 40 minút, ostatné druhy sa varia 1 až 1,5 hodiny.

Druhy fazule

  • Haricot – drobné biele oválne fazuľky sú obľúbené takmer na všetky spôsoby, napríklad v bielej omáčke s kôprom alebo v kombinácii s paradajkovým pretlakom.
  • Cannellini – stredne veľké, krémové biele fazuľky obličkovitého tvaru sa používajú do polievky minestrone a do tuniakovo-fazuľového šalátu.
  • Obličková fazuľa – tieto mahagónovočervené fazuľky sa v mexickej kuchyni pridávajú do chilli con carne a hodia sa aj do šalátov.
  • Strakatá fazuľa – ružovkasto-hrdzavé fazuľky so škvrnami sú obľúbené najmä v talianskej, španielskej a mexickej kuchyni.
  • Maslová fazuľa – veľké fazule krémovej farby s mäkkou múčnatou konzistenciou sa pri dlhšej tepelnej úprave môžu ľahko rozvariť. Hodia sa najmä do omáčok a nátierok

Foto: Shutterstock

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Strakatá, maslová aj obličková: Ako FAZUĽU správne uvariť?
Dobroslava Brunovská