Superzdravé klíčky: Naučte sa ich pestovať a používať v kuchyni
Nemusíte sa ich báť. Treba sa im venovať iba pár sekúnd denne a výsledok stojí za to. Tvrdí to aj Katarína Kopúnová, ktorá klíčkuje už pár rokov, o klíčkoch veľa vie a nedá na ne dopustiť.
Čo možno nakličovať
Zelené klíčky: alfa alfa, rukola, horčica, žerucha, ďatelinka, reďkovka, červená kapusta, červená repa, senovka, brokolica
Strukoviny: mungo, adzuki, cícer, fazuľa, šošovica
Obilniny: pohánka, quinoa, jačmeň, pšenica, raž, špalda
Ako nakličovať
Praktický je nakličovací pohár. Ľahko sa udržiava čistý a dobre sa s ním pracuje. Princíp nakličovania je jednoduchý. Semienka v pohári namočte na osem hodín do vody. Vodu vylejte a semienka prepláchnite. Preplachujte ráno aj večer a vodu nechajte dobre odkvapkať.
Pri strukovinách a obilninách je výsledok takmer okamžitý. Mungo alebo pohánka sú hotové za 1-2 dni. Zeleným klíčkom to trvá trochu dlhšie, približne 3-5 dní v závislosti od druhu semienka. Vo všeobecnosti platí, že čím je semienko drobnejšie, tým dlhšie klíči a naopak.
Do čoho sa klíčky hodia?
Posypte nimi krémové polievky, chlieb s akoukoľvek nátierkou alebo rôzne šaláty. Môžete ich pridať do cestovín, rizota alebo do smoothie. Obilné klíčky, napríklad pohánka, sa svojou jemnou orieškovou chuťou hodia aj do sladkých jedál – do ovsenej kaše alebo ako ozdoba na vianočku s dobrou marmeládou.
3 veľké výhody klíčkov podľa Katky:
- Dajú sa pestovať v akomkoľvek ročnom období vo vlastnej kuchyni. Aj cez zimu či v skorú jar, keď je kvalitnej zeleniny nedostatok.
- Pri ich pestovaní sa nepoužívajú žiadne chemikálie. Keď použijete kvalitné, chemicky neošetrované semienka, výsledkom je dokonale zdravá rastlinka bez všetkého toho, čomu sa snažíte vyhnúť v kupovanej zelenine.
- Klíčky obsahujú vyššiu koncentráciu vitamínov a minerálov ako dospelé rastliny. Viac o tom si môžete prečítať aj na blogu http://www.sproutme.sk/klicky-a-zdravie