Svadba podľa módy: Buďte IN a na jedle ešte ušetríte! (FOTO)

08
Chuťmeter:
 
 
Ak si ju naplánujete tak, ako kážu svetoví food blogeri, budete nielen in, ale aj pekne ušetríte. A pri jedle zaspomínate na staré dobré časy, čo vás (azda) ešte viac zblíži.

Ak si ju naplánujete tak, ako kážu svetoví food blogeri, budete nielen in, ale aj pekne ušetríte. A pri jedle zaspomínate na staré dobré časy, čo vás (azda) ešte viac zblíži.

1. Čo tak brunch?

Tento horúci trend na letné svadby 2018 poteší vašu peňaženku. „Svadobná párty v nedeľu doobeda? Prečo nie? Hostia toho zrána veľa nezjedia. Úplne im postačí bufet s omeletami, štýlový bar s bloody mary po ťažkej sobotnej noci a stánok plný sladkých cereálií. Je to fajn kombinácia, pre ktorú sa rozhoduje čoraz viac snúbencov,“ hovorí svadobná guru Azure Nelsonová.

2. Postavte ich do radu

„Na svadbe ide o zábavu, nie o škrobenosť. Takže ak milujete jedlo do ruky, nie je čo riešiť. Food truck s objednaným street foodom či už so sladkým, alebo slaným, zaparkuje, kde chcete, a vaši hostia sa radi postavia do radu. Napríklad na dobrú zmrzlinu určite, veď času majú dosť,“ radí svadobná dizajnérka Jen Campbellová.

3. Čerstvé, prosím!

Veru, na surovinách od lokálnych dodávateľov si dajte obzvlášť záležať. Ich pôvod pokojne prezentujte v názve jedla, svadobčanov bude zaujímať rovnako, ako keď prezieravo sami nakupujú z overených zdrojov. „Celé menu postavte sezónne, veď plodné leto je na svadbu a poriadnu hostinu ako stvorené,“ dušuje sa aj blogerka Anja Winikka.

4. Fake the cake

Inými slovami, torta nemusí byť iba klasická poschodová, na akú ste zvyknutí. „Pred niekoľkými rokmi svadobčania híkali nad netradičnými dezertmi z cupcakes. Teraz zabodujete tortou postavenou z makrónok alebo palaciniek,“ odporúča Azure Nelson. Odvážnym a zvedavým šťastie praje, takže browsujte po sociálnych sieťach, sťahujte a posielajte print screeny cukrárke. Možno to vyjde. „Nové svadobné torty vznikajú práve vďaka Pinterestu a spol.,“ povzbudzuje odborníčka.

5. Ale sme VYRÁSTLI!

Polievka ako od babičky, šťavnatý burger s hranolčekmi, na ktorý ste chodievali ako študenti do „mekáča“, plnené buchty z plechu či vynovený ryžový nákyp, ktorým vás mama dávala dokopy, keď vás niečo ranilo. Svadobné comfort food vás vráti do detských čias, čo sa bude páčiť nielen vám, ale aj dojatým rodičom, tetám, babkám... „A pri tomto bode programu sa dozviete všeličo nové o svojom nastávajúcom,“ usmievajú sa špičkoví blogeri.

6. Bar je cool

... a nemusí byť iba alko. „Svojich hostí potešíte domácimi limonádami s rôznymi bylinkami, sódovkami s čerstvým ovocím, čapovanou kolou alebo pivom od malovýrobcov. A za plný coffee bar vás aj vybozkávajú,“ sľubuje Christina Friedrichsen zo svadobného portálu intimateweddings.

7. Pozvite šéfkuchára

Živá kulinárska šou sa považuje za absolútny svadobný trend tohto roku. Ak si objednáte kuchára, ktorý sa venuje pop-up vareniu, ten vašich hostí do sýta nakŕmi aj zabaví. A možno ich pozve priamo k sporáku. Bude sa im to páčiť!

8. Niečo malé po večeri

Zabudnite na vysušené pagáčiky, svadobným hitom sú tacos, pizza, tortilly, bagle, mäsové guľôčky s rôznymi dipmi... jednoducho všetky tie dobroty, ktoré ľúbite pojedať na žúre alebo diskotéke. „Nebojte sa, že to staršia generácia nepochopí. Tiež jej v noci dobre padnú,“ ubezpečuje Christina Friedrichsen.

TATIANA STEMPELOVÁ zo svadobnej agentúry Wedday

„Chceme si načapovať domácu limonádu, zobkať chutné minikoláčiky a krájať tortu potiahnutú ľahkým krémom.“

Čo je hitom slovenských letných svadieb? Ujali sa aj u nás zahraničné trendy?

Pri svadobných prípravách sme už aj my viac uvoľnení, hraví. Vraciame sa k prírodným materiálom, čo vidno na výzdobe aj stolovaní. A čo sa týka hostiny, tá sa začína úvodným kokteilom vonku. Podáva sa prosecco, namiesto soft drinkov sú čoraz obľúbenejšie domáce limonády priamo z čapovacích nádob a pojedajú sa kanapky alebo domáce minipečivo.

Hostina prebieha od poobedia do rána alebo skúšame už aj moderný brunch?

Ešte vždy sa začína najčastejšie v sobotu o 16., pokračuje úvodným kokteilom, večerou okolo 18. hodiny. Nasleduje prvý tanec a potom druhá večera formou bufetov. Tie boli obľúbené už dávnejšie, no čoraz vychytenejšie sú sladké bufety – candy bary s minidezertmi, od cupcakes, cakepops, makrónok, cheesecakes až po donutky.

A čo ďalšie inšpirácie ako food trucky či živá šou známeho šéfkuchára, ktorý svadobčanom navarí priamo pred očami?

Čapovacie pulty fungujú aj u nás, no veľmi sa tiež osvedčili whisky bary, pánske kútiky s útulnými koženými sedačkami, cigarami. Kuchárska šou u nás zatiaľ neletí. Reštaurácie a hotely, v ktorých prebieha hostina, majú vlastnú kuchyňu s vlastnými kuchármi, takže to nemajú radi.

Vo svete snúbenci radi spomínajú na detstvo – na hostinách sa preto čoraz viac podáva comfort food. Túžime tiež po dobrotách, ktoré pôsobia ako balzam na dušu?

V móde sú všakovaké jedlá od výmyslu sveta, od bravčovej sviečkovice v kruste a rôznych mäsových závinov až po bezmäsité menu ušité na mieru. Éra rezňov a šalátu ako hlavná večera je síce fuč, ale napríklad vyprážané minirezníky do ruky sú in vo večernych bufetoch. Rovnako ako kapustnica či kačica s lokšami. A poctivý vývar ako od babičky je overená klasika, ktorú si dodnes bookujú azda všetci snúbenci. Takže, áno, aj Slováci milujú comfort food.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Svadba podľa módy: Buďte IN a na jedle ešte ušetríte! (FOTO)
Katarína Brunovská