TENTO si zamilujete: Chlieb s lieskovcami a hrozienkami

Chuťmeter:
 
1 bochník
 
DOBRÉ JEDLO: Chlieb s lieskovcami a hrozienkami

Potrebujeme:

Štartér:

  • 1 lyžica materského ražného alebo špaldového kvásku
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 110 ml vody

Cesto:

  • 150 g špaldového aktívneho kvásku
  • 200 g špaldovej chlebovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 8 g soli
  • 250 ml vody
  • 1 lyžička medu alebo iného sladidla (podporuje kvasný proces)
  • 100 g krátko opražených lieskovcov
  • 40 g hrozienok

Postup:

  1. Najprv si vyrobte štartér: Zmiešajte kvások s vodou a múkou. Prikryté nechajte rozkvasiť cez noc na kuchynskej linke. Ráno z neho odložte dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie (najlepšie do zaváraninového pohára) a zvyšok použite na chlieb.
  2. K štartéru pridajte ostatné suroviny a dobre ich premiešajte, aby sa prepojili. Cesto preložte na dosku vysypanú múkou, prekladajte ho a mieste. Keď je cesto voľné, pružné a elastické, vytvarujte z neho bochník. Ak treba, pridajte do cesta trochu vody.
  3. Bochník preložte do pomúčenej ošatky (alebo inej nádoby) a nechajte ho kysnúť v chladničke cez noc.
  4. Pečte na dobre rozhorúčenom plechu pri teplote 250 stupňov asi 10 minút. Potom teplotu znížte na 200 stupňov a pečte 25 minút.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
TENTO si zamilujete: Chlieb s lieskovcami a hrozienkami
DOBRÉ JEDLO/ Lenka MANČÍKOVÁ
Spracovala: Katarína BRUNOVSKÁ