Testujeme syr feta: Aký by mal byť?

06
Chuťmeter:
 
 
Syr bez kôrky s pevnou konzistenciou je najobľúbenejším syrom v gréckej a tureckej kuchyni. No aj my ho odušu zapekáme, grilujeme, dávame do šalátov alebo plniek... a teraz už vieme, ktorý z obchodu šupnúť do košíka.

Syr bez kôrky s pevnou konzistenciou je najobľúbenejším syrom v gréckej a tureckej kuchyni. No aj my ho odušu zapekáme, grilujeme, dávame do šalátov alebo plniek... a teraz už vieme, ktorý z obchodu šupnúť do košíka.

Aká by mala byť?

Hoci spotrebitelia často nevidia rozdiel medzi fetou a syrmi balkánskeho typu, existuje. Výroba oboch druhov je v podstate rovnaká, vzájomne sa však odlišujú v použitej surovine. Balkánske syry sa robia z kravského mlieka a v rôznych podobách sa vyskytujú ako regionálna špecialita na celom Balkánskom polostrove, feta sa vyrába výhradne z ovčieho, respektíve zo zmesi ovčieho a kozieho, mlieka a v rámci Európskej únie je od roku 2002 držiteľom certifikátu Chránené označenie pôvodu.

Hodnotili:

Fetu hodnotili odborní posudzovatelia a naša kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách nezrejúceho bieleho syra hodnotili vôňu, chuť, konzistenciu, vzhľad (farbu) a celkový výsledný dojem.

Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.

Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Hovoríme mu náš dvorný kuchár a vieme, že keď niečo uvarí, bude to na jednotku. Z jeho kuchyne odchádzame veľmi nerady! Aj on rozhodol, že víťazom testu sa stala feta Kolios.

Katarína Brunovská

Naša zástupkyňa miluje Grécko, takže fetu by jedla denne. Najradšej ju zapeká v alobale so šťavnatými paradajkami, s jemne štipľavými paprikami a tymianom. Aj jej najviac ulahodil Naša zástupkyňa miluje Grécko, takže fetu by jedla denne. Najradšej ju zapeká v alobale so šťavnatými paradajkami, s jemne štipľavými paprikami a tymianom. Aj jej najviac ulahodil víťaz testu.

Krémová: Feta Kolios

200 g, 2,99 €
Krajina pôvodu:
Grécko
Zloženie: pasterizované kozie a ovčie mlieko, soľ, syridlo
Celkový dojem: Farba syra rovnomerne biela, je príjemne krémový a menej drobivý. Syr je správne slaný, jemne korenistý a zanecháva dobrý pocit v ústach. Skombinujte ho s čerstvým letným šalátom, ktorému dodá umami chuť, príjemnú slanosť a krémovosť.
Víťaz testu

 

Korenistá a pikantná: Feta Vassilitsa

200 g, 2,99 €
Krajina pôvodu:
Grécko
Zloženie: pasterizované ovčie a kozie mlieko, jedlá soľ, syridlo
Celkový dojem: Farba syra je jemne biela so žltkastým odtieňom. Chuťovo najvýraznejšia vzorka, akoby najvyzretejšia feta. Syr je silne korenistý a pikantný. Konzistencia v reze tuhšia, no sypká na jazyku. Vôňa jemne kyslastá a svieža po ovčom mlieku.

 

Kyslastá: Feta Eridanous

200 g, 1,89 €
Krajina pôvodu:
Grécko
Zloženie: ovčie mlieko (70 %), kozie mlieko (30 %), syridlo, soľ
Celkový dojem: Syr má bielu farbu na povrchu aj v reze, hmota syra je takmer bez dutín. Konzistencia je jemne gumovitá s mierne mazľavým povrchom. Vôňa pikantná, kyslastá, s ľahkým tónom po jablkách. Chuť síce plná, ale nerovnomerne slaná, s horkastým akcentom v závere.

 

Málo kyslá: Feta Dodoni

180 g, 3,79 €
Krajina pôvodu:
Grécko Zloženie: pasterizované ovčie a kozie mlieko, morská soľ, mliekarenské kultúry, syridlo
Celkový dojem: Krémovejší syr, primerane drobivý, ale chýba mu kyslá chuť, ktorá tak nádherne sprevádza jemné chute cesta v gréckych syrových koláčoch. Farba je mierne žltkastá, vôňa skôr neutrálna, nevýrazná, sympaticky kyslasto-mliečna.

 

Drobná: Feta G.U.

200 g, 1,89 €
Krajina pôvodu:
Grécko
Zloženie: pasterizované ovčie mlieko (min. 70 %), pasterizované kozie mlieko (min. 30 %), jedlá soľ, syrárska kultúra, mikrobiálne syridlo
Celkový dojem: Farba fety je belavá, ale nie rovnomerne biela. Konzistencia je tuhšia, syr sa v ústach nerozplýva a pri krájaní sa veľmi drobí. Vôňa je svieža mliečna, chuť menej slaná a kyslá, skôr trávnato-horkastá.

 

Bezlaktózová: Feta Minus L

150 g, 3,99 €
Krajina pôvodu:
Grécko
Zloženie: pasterizovné ovčie mlieko (najmenej 70 %), pasterizované kozie mlieko (najmenej 27 %) soľ, syridlo, kultúry
Celkový dojem: Syr má rovnomerne bielu farbu. Dobre sa rozplýva na jazyku a je akurátne drobivý. Vôňa je jemne mliečna s ovocným tónom. Chuť fety je mierne slaná, kyslasto-horkastá, v dochuti však s výrazne sladkým akcentom po srvátke.

 

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Testujeme syr feta: Aký by mal byť?
Dobroslava Brunovská