Testujeme paprikové nátierky: Aké by mali byť?

06
Chuťmeter:
 
 
Sú určené na dochucovanie pokrmov v teplej aj studenej kuchyni a Maďari sa bez nich nezaobídu. Do čoho ich pridávate vy?

Sú určené na dochucovanie pokrmov v teplej aj studenej kuchyni a Maďari sa bez nich nezaobídu. Do čoho ich pridávate vy?

Aké by mali byť?

Paprikové nátierky sa vyrábajú z viacerých odrôd koreninovej (neštipľavej) a pálivej papriky. Ich vzájomný pomer sa pri výrobe upravuje podľa požiadavky na výslednú ostrosť hotovej pasty. Okrem dužinatej sladkej papriky sa ako hlavná surovina najčastejšie používa pritamin paprika, soľ a olej. Špecifické je aj spracovanie plodov, pri ktorom sa okrem stonky melie celá paprika, takže v paste sú viditeľné kúsky šupiek aj zrniečka. Kvalita výrobkov z pálivej papriky je založená na úrovni ostrosti, červenej farbe a chuti. Práve ostré papriky druhov Capsicum annuum dodávajú pálivým krémom a pastám charakteristickú chuť a pálivosť.

Hodnotili:

Pikantné paprikové nátierky a krémy hodnotili odborní posudzovatelia a naša kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali vôňu, chuť, konzistenciu, vzhľad a celkový výsledný dojem.

Alžbeta Medveďová

Hodnotenie vykonala so skupinou zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Ak je sladká chuť papriky vyvážená kyslou a slanou, dokáže byť hviezdou každej grilovačky, výborne doplní aj zeleninové a tučnejšie mäsité jedlo. Ja ju rád zjemňujem baklažánom v domácom grilovanom ajvare.

Martina Čelková

Ajvar používame veľmi radi. Je vhodný takmer ku každému mäsu a na našich letných grilovačkách nesmie chýbať. Úžasný ako príloha, ale svoju výnimočnú chuť nestratí ani na chlebíku s maslom.

Mierne pálivý: Babičkin ajvar

Pálivý/ostrý 350 g, 4,79 eura
Krajina pôvodu:
Macedónsko
Zloženie: červená paprika pečená 70 %, baklažán 20 %, slnečnicový olej 9 %, feferónky, jedlá soľ
Celkový dojem: Farba nátierky je svetločervená, s väčšími kúskami červenej papriky a malým množstvom baklažánu. Vôňu má zeleninovo-bylinnú, mierne sladkasto paprikovú. Nedostatok soli a kyslosti je príčinou jemne mdlej chuti. V závere je iba ľahko pálivá bez typickej ostrosti.

 

Slaný: Erös Pista

Univer 200 g, 1,99 eura
Krajina pôvodu:
Maďarsko
Zloženie: surová mletá pálivá paprika (87 %) jedlá soľ, zahusťovadlo (xanátová guma), kyselina (kyselina citrónová), konzervačná látka (sorban draselný)
Celkový dojem: Krém má lákavú štruktúru a sýtočervenú farbu s hojnosťou paprikových šupiek a zrniečok. Vôňa je sladkastá, pikantnopapriková. V chuti dominuje výrazná slanosť s razantným nástupom pálivosti. Soľ a ostrosť, bohužiaľ, prekrývajú všetky ostatné prirodzené chute zeleniny.

 

Príjemná farba: Svokrin jazyk

Pálivá papriková nátierka 260 ml, 3,99 eura
 Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: paprika červená, čili, cesnak, cukor, soľ, slnečnicový olej, ocot Celkový dojem: Farba nátierky je príjemne oranžovočervená, s pravidelnými menšími kúskami dužiny a celých paprikových semienok. Konzistencia je príliš riedka s usadeným olejom na povrchu. Vonia sladkasto, príjemne paprikovo. V chuti najprv cítiť typickú sladkosť kapie, vzápätí ju strieda len ľahká pikantnosť.

 

Paradajková vôňa: Papriková nátierka pikantná

Tomata 180 g, 0,89 eura
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: červená paprika pálivá 55 %, paradajkový pretlak, glukózový sirup, rastlinný olej, cibuľa, soľ, modifikovaný kukuričný škrob, cesnak, koreniny (čierne korenie)
Celkový dojem: V nátierke sa objavujú kúsky paprikových šupiek aj zrniečka. Vôňa je sladkasto rajčinová. Chuť jemne papriková, sladko rajčinová. Chýba jej ostrosť, kyslosť a soľ.

 

Mierne umelá: Papriková nátierka pikantná

Riso 80 g, 0,69 eura
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: zeleninová paprika 55 %, paradajkový pretlak, cibuľa, cukor, olej, modifikovaný kukuričný škrob (E1422), feferóny, ocot, soľ
Celkový dojem: Farba nátierky je tehlovočervená, pripomína skôr kečup alebo pretlak. Vôňa je slabá, chuť mierne umelá, najprv kyslastá rajčinová, postupne prechádza cez paprikovo-slané tóny až do pálivého záveru.

 

Údená chuť: Yan Premium

Adschika pikant 255 g, 3,69 eura
Krajina pôvodu:
Arménsko
Zloženie: pikantná paprika, 78 %, paradajkový pretlak, slnečnicový olej, cesnak, koreniny, soľ
Celkový dojem: Krém má hnedočervenú farbu, s lákavo vyzerajúcimi kúskami šupiek a paprikových zrniečok. Vôňa je paprikovo zaúdená. V chuti dominujú slano zaúdené nuansy, doplnené o paprikové a zeleninové tóny, ktoré prechádzajú do ľahko pikantného záveru.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme paprikové nátierky: Aké by mali byť?
Redakcia