Testujeme: Tekvicový olej podľa chuti, vône aj konzistencie

06
Chuťmeter:
 
 
Testujeme: Tekvicový olej podľa chuti, vône aj konzistencie

Jeho sila spočíva v malých jadierkach. Preto ho už nejaký čas máme vždy poruke. A vy?

Aký by mal byť?

Tekvicový olej sa získava zo špeciálnej odrody tekvice obyčajnej olejnej (Cucurbita pepo var. oleifera), ktorej jadrá sa vyznačujú vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov (A, D, E, B), minerálnych látok a stopových prvkov (Zn, Se, K, Ca, P, Mg, Cu, Mn, Fe). Tekvicový olej by mal byť číry, bez usadenín a mal by mať charakteristickú výrazne tmavozelenú farbu s hnedým tónovaním. Všetky hodnotené vzorky tekvicového oleja spĺňali kritériá vzhľadu a farby.

Hodnotili:

Tekvicové oleje hodnotili odborní posudzovatelia a naša kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali vôňu, chuť, konzistenciu, vzhľad a celkový výsledný dojem

ALŽBETA MEDVEĎOVÁ

Hodnotenie vykonala so skupinou zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

ĽUBOŠ MEGO

Svojou výraznou farbou a orieškovou arómou dodá netradičnú a prekvapivú chuť nielen polievkam, ale aj majonéze, zálievkam či omáčkam. A úžasne pasuje k pečeným slivkám s tekvicovou mrveničkou.

VERONIKA KOLLÁROVÁ

Tekvicový olej používam rada pre jeho príjemnú vôňu a chuť. Napríklad do dresingov, tekvicovej polievky alebo na pečené zemiaky. Vyskúšajte tiež kvapnúť z neho do orechového koláča. Podčiarkne chuť orechov.

Výrazne orechový: PELZMANN

250 ml, 8,99 eura
Vyrobené:
v Rakúsku
Zloženie: na slnku dozreté tekvicové semienka
Celkový dojem: Najtmavšia zelená a najhustejšia vzorka. Olej výraznejšie vonia po pražení, má príjemnú, mierne sladkú orieškovú chuť po tekvicových semienkach a krémovo- drevitú po šupkách.

Arašidovo-orieškový: BRANDLE

250 ml, 8,99 eura
Vyrobené:
v Nemecku
Zloženie: olej z pražených tekvicových semien
Celkový dojem: Vôňa oleja je mierne ostrejšia s výraznejšími arašidovo-orieškovými tónmi. Je hustejší, so sýtou tmavozelenou farbou. Chuť je jemne zapražená, ľahko horkastá, so zeleno-drevnatou dochuťou.

Sladko-maslový: STREKOV

250 ml, 12,99 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: 100 % olej z tekvicových semiačok
Celkový dojem: Vôňa oleja je intenzívna, silno aromatická, evokujúca pražené arašidy. Má tmavšiu zelenú farbu a dobrú hustotu. Chuť je príjemne oriešková, mierne trpká, jemne sladkasto-maslová.

Jemná vôňa: PALMA

250 ml, 8,99 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: olej zo semien bezšupkovej tekvice 100 %
Celkový dojem: Vôňa oleja je jemná, nie veľmi intenzívna, mäkká, typicky jadierková. Má svetlejšiu farbu a redšiu konzistenciu. Chuť je lahodná, mierne horkastá, veľmi príjemná, jemne sladkasto-maslová.

Bledšia farba: NATURFARM

250 ml, 6,79 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: 100 % olej z tekvicových semiačok
Celkový dojem: Olej bledšej farby a redšej konzistencie. Má nevtieravú vôňu, menej intenzívnu, skôr neutrálnu, ľahko orieškovú. Chuť je decentná, ale typická po surovine, jemne sladkastá.

Trpko drevitý: OLEJ Z DVORA

250 ml, 8,99 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: 100 % olej z tekvicových semiačok
Celkový dojem: Vôňa je intenzívnejšia, orieškovo-trávová, mierne kyslastá. V oleji cítiť zvyšky semien po vylisovaní. Konzistencia je redšia s príjemnou tmavozelenou farbou. Chuť je mierne trpko drevitá, horkastá v závere.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme: Tekvicový olej podľa chuti, vône aj konzistencie
Dobré jedlo