Tom yam kung nam khon: Hádajte, čo to je?

Chuťmeter:
 
4-5 porcií
 
J01: Tom yam kung nam khon

Potrebujeme:

Na vývar:

  • 15-20 stredne veľkých kreviet (ideálne mrazené nepredvarené)
  • 1,5 litra kuracieho, zeleninové vývaru
  • pár stoniek citrónovej trávy, popučených a nakrájaných
  • kúsok galangalu (zdravý koreň podobný zázvoru nájdete v bioobchodoch)
  • 2 malé čili papričky
  • pár limetových listov
  • asi 2 hrste hlivy ustricovitej 
  • 1-2 paradajky

Na dochutenie:

  • 100-200 ml kokosového mlieka
  • 3-4 lyžice rybej omáčky
  • 100 ml limetovej šťavy (asi 2 limety)
  • 2-3 lyžičky cukru
  • vňať koriandra alebo thajská bazalka na ozdobu

Postup:

  1. Do vývaru vhoďte hlavy z kreviet, kúsky citrónovej trávy, kúsok očisteného a nakrájaného galangalu alebo zázvoru, nasekané čili papričky a limetové listy pomrvené v rukách. Vývar varte asi 30 minút. 
  2. Do vývaru pridajte hlivu ustricovitú natrhanú na menšie kusy, paradajky zbavené jadierok a nakrájané na väčšie kusy. Zalejte kokosovým mliekom a všetko povarte ešte pár minút.
  3. Chvosty kreviet ošúpte (koniec chvosta nechajte neošúpaný), vyčistite a na posledných pár sekúnd ich vhoďte do jemne vriacej polievky. Priveďte ju opäť do varu a hneď odstavte z ohňa.
  4. Polievku dochuťte rybou omáčkou, limetovou šťavou a cukrom. Má byť najmä kyslá, pikantná, s jemnou chuťou po slanej rybej omáčke a kokose, s cukrom na vyváženie chuti. Ak z týchto chutí niektorá chýba, doplňte ju. Polievku podávajte s koriandrovou vňaťou, prípadne s thajskou bazalkou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Tom yam kung nam khon: Hádajte, čo to je?
Ľuboš Mego
spracovala: Blanka Nemčeková