Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 žĺtok
  • múka na posypanie dosky

Na plnku:

  • 200 g prerastenej slaniny
  • 100 g syra na strúhanie
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 3 vajcia
  • štipka muškátového oriešku
  • mleté biele korenie
  • soľ

Postup:

  1. V mise zmiešame múku, maslo nakrájané na kocky, žĺtok a 4 lyžičky vody. V kuchynskom robote vymiesime cesto. Na mierne pomúčenej kuchynskej doske spracujeme cesto do gule. Rozvaľkáme na tenko a dáme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm tak, aby cesto prevísalo cez okraje. Zvyšné cesto orežeme. Cesto popicháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minút odležať.
  2. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme naň suchú fazuľu. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom fazule odstránime a pečieme ďalších 5 minút.
  3. Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky.
  4. Slaninu vyberieme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.
  5. Polovicu syra nakrájame na kocky a časť nastrúhame. Syrové kocky a časť opečenej slaniny dáme na predpečené cesto.
  6. Kyslú smotanu vymiešame so smotanou na šľahanie, pridáme rozšľahané vajcia, štipku nastrúhaného muškátového orieška, soľ a mleté biele korenie. Plnku nalejeme na cesto.
  7. Povrch posypeme nastrúhaným syrom a pridáme zvyšok opečenej slaniny. Koláč dáme do rúry a pečieme pri 190 °C asi 25 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý.
  8. Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme odpočívať asi 5 minút. Quiche Lorraine môžeme podávať čerstvo upečený alebo studený.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine