U Jozefa Brezu sa najete fantasticky! Miesto si rezervujte deň vopred

01
Chuťmeter:
 
4 porcie
 
V uznávanom rebríčku týždenníka Trend sa umiestnil v top desiatke slovenských šéfkuchárov za minulý rok. Ak plánujete cestu do Vysokých Tatier, určite odbočte do Batizoviec. Jozef šéfuje kuchyni v tamojšom Gašperovom mlyne — prisaháme, najete sa v ňom fantasticky. Nielenže vám naservírujú dobroty zo sezónnych surovín od lokálnych dodávateľov, k stolu vás príde pozdraviť ten, kto ich má na svedomí. Miesto si rezervujte minimálne deň vopred.

V uznávanom rebríčku týždenníka Trend sa umiestnil v top desiatke slovenských šéfkuchárov za minulý rok. Ak plánujete cestu do Vysokých Tatier, určite odbočte do Batizoviec. Jozef šéfuje kuchyni v tamojšom Gašperovom mlyne — prisaháme, najete sa v ňom fantasticky. Nielenže vám naservírujú dobroty zo sezónnych surovín od lokálnych dodávateľov, k stolu vás príde pozdraviť ten, kto ich má na svedomí. Miesto si rezervujte minimálne deň vopred.

Extra pomocníčka

Sušička Excalibur u nás pracuje nonstop. Sušíme v nej huby, bylinky, kože z rýb, jablká. Potraviny si tak uchovávajú svoju farbu, chuť a chrumkajú.

Moja srdcovka

Slaninu z mangadurce (plemeno ošípanej), ktorá sa pre svoju kučeravú srsť môže pásť celoročne, používam v studenej aj teplej kuchyni.

Lesné huby

... sú moja radosť. Teraz je sezóna smrčkov, prídu májovky, sírovec, kuriatka... Hubami nás tiež zásobí známy mykológ Erik Valentovič.

Retro fľaša

Zbožňujem sifónku Isi! Omáčky či šťavy v nej získajú príjemnú penovú konzistenciu. Robievam zemiakovú, cibuľovú, či chrenovú penu, ale napríklad aj pažítkovú majonézu.

Na slano aj na sladko

Z kefíru z Farmy Dubník vyrábam zmrzlinu aj krémy na dezerty, pečiem s ním koláče a rád ho kombinujem s kôprom, mrkvou, chrenom. Dá sa tiež využiť ako omáčka k rybe alebo mäsu.

Inšpirácie

Na Instagrame sledujem šéfkuchárov Christiana Puglisi alebo Evana Ramsvika. Z kníh ma zaujala táto od Ronnyho Emborga.

Polievka z májovej bryndze s hubami

Potrebujeme:

  • 50 g slaniny
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa 
  • voda
  • 200 ml mlieka
  • 250 g bryndze (100-percentnej ovčej)
  • 50 g masla
  • 200 g kuriatok
  • soľ, mleté čierne korenie 
  • slnečnicový olej
  • maslo

Postup:

  1. Na troche oleja orestujte slaninu nakrájanú na kocky a cibuľu do zlatista. Pridajte nakrájané zemiaky, zalejte trochou vody, osoľte a varte do mäkka.
  2. Prilejte mlieko a rozmixujte na jemný krém. Pridajte bryndzu, opäť rozmixujte a polievku už viac nevarte. Dochuťte soľou, môžete ju zjemniť maslom.
  3. Na panvičke s trochou oleja orestujte huby, pridajte trošku masla, osoľte, okoreňte a hubami ozdobte polievku v tanieroch.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
U Jozefa Brezu sa najete fantasticky! Miesto si rezervujte deň vopred
Katarína Brunovská