Už ste zjedli kapra? Urobte si filety z pražmy s mandarínkami a olivami

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
DJ1: VIANOCE: Filety z pražmy s mandarínkami a olivami

Potrebujeme:

  • 4 – 8 vykostených filiet z pražmy (alebo 2 – 4 celé pražmy)
  • za hrsť olív bez kôstky
  • 1 kg mandarínok
  • stonka rozmarínu alebo tymianu
  • citrónová šťava
  • 1-2 lyžice tekutého medu
  • soľ
  • olivový olej
  • chlieb a cesnak na hrianky

Postup:

  1. Polovicu mandarínok odšťavte v lise na citrusy, zvyšné mandarínky ošúpte, očistite od bielej šupky aj šupiek medzi jednotlivými dielikmi. Nakrájajte priečne na plátky. Olivy pokrájajte na menšie časti.
  2. Ak máte celé ryby, vykostite ich. Z hláv a chrbtov môžete uvariť vývar. Filety jemne narežte nožom zo strany kože, potrite olejom a osoľte. Na stredne zohriatej panvici opečte filety kožou dole, mäso k panvici pritlačte a keď koža skaramelizuje a mäso je zo 70 percent prepečené, filety ešte na pár sekúnd otočte. K rybe pri opekaní pridajte stonku čerstvého rozmarínu, prípadne tymianu. Filety z panvice vyberte a položte na tanier. Prípadný prebytočný olej z panvice vylejte.
  3. Do panvice prilejte mandarínkovú šťavu, chvíľu sprudka povarte na zahustenie, potom pridajte olivy aj plátky mandarínok a prehrejte ich. Panvicu dajte preč z plameňa, olivy a plátky mandarínok poukladajte na tanier k rybe, bylinky odstráňte. 
  4. Omáčku ešte ochuťte citrónovou šťavou a medom, prípadne soľou. Plátky chleba opečte na olivovom oleji a potrite strúčikom cesnaku. Podávajte s rybou.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Už ste zjedli kapra? Urobte si filety z pražmy s mandarínkami a olivami
Ľuboš Mego
Dobroslava Brunovská