Ide to aj bez kapra: Ochutnajte lososa s kôprovým maslom a pistáciovým pestom

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
DJ1: VIANOCE: Losos s kôprovým maslom a pistáciovým pestom

Potrebujeme:

  • 4x 200 g podkovičky z lososa (alebo 600 g lososa narezaného na porcie)
  • červená cibuľa, mrkva, červená paprika, karfiol, cuketa
  • zemiaky uvarené v šupke
  • citrón
  • 4 bobkové listy
  • bylinky (tymian, petržlenová vňať, kôpor)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej
  • 4 hárky papiera na pečenie

Na kôprové maslo:

  • 100 g masla
  • soľ
  • zväzok kôpru alebo sušený kôpor

Na pistáciové pesto:

  • 200 g pistácií v škrupinke
  • 1 strúčik cesnaku
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • citrón
  • syr na strúhanie
  • olivový olej

Postup:

  1. Podkovičky z lososa potrite olejom, riadne osoľte, okoreňte a krátko opečte na stredne rozpálenej panvici z oboch strán. Ak máte filety, opečte ich jemne narezané najprv zo strany kože. Rybu z panvice vyberte.
  2. Ak treba, pridajte do panvice olej a postupne v nej opekajte zeleninu nakrájanú na jemné plátky tak, aby zostala chrumkavá. Ochuťte ju soľou a korením.
  3. Štyri hárky papiera na pečenie preložte na polovicu, rohy jemne obstrihnite (do tvaru srdca) a na jednu polovicu každého papiera naukladajte uvarené zemiaky nakrájané na plátky, krátko opečenú zeleninu a kúsok ryby. Priložte plátok citróna, bobkový list alebo iné bylinky. Ak chcete, rybu prikryte stonkami z kôpru.
  4. Jednotlivé hárky papiera preložte cez rybu a okraje papiera spolu poohýbajte po celom obvode tak, aby vytvorili dobre uzavreté balíčky. Pri teplote 180 °C pečte podľa hrúbky ryby 10 – 15 minút. Ak chcete zistiť, či sú ryby upečené, balíček otvorte a skontrolujte. Ak máte mäsový teplomer, použite ho – výborne upečený šťavnatý losos bude mať vnútri svojej najhrubšej časti teplotu 55 °C. Balíčky vytiahnite z rúry a nechajte postáť pár minút.
  5. Kôprové maslo pripravíte tak, že zmäknuté maslo premiešate s nasekaným čerstvým alebo sušeným kôprom a so soľou.
  6. Na pistáciové pesto najprv odstráňte z pistácií škrupiny a v sitku z nich ošúchajte soľ a hnedú šupku. Pistácie podrvte v mažiari s cesnakom, pridajte petržlenovú vňať a urobte hustú kašu. Pridajte olivový olej, pár kvapiek citrónovej šťavy a najemno nastrúhaný tvrdý syr. Rybu podávajte s kôprovým maslom a pistáciovým pestom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Ide to aj bez kapra: Ochutnajte lososa s kôprovým maslom a pistáciovým pestom
Ľuboš Mego
Dobroslava Brunovská