Okoreňte si celé Vianoce, nielen perníčky: Bude to zážitok!

Chuťmeter:
 
 
DJ1: Okoreňte si Vianoce

Vanilka, badián, škorica a spol. majú magické účinky. Aj preto ich milovali už naši predkovia. Koreniny dokážu vplývať na emócie i na psychický stav. Vône si totiž často spájame s určitými udalosťami, ľuďmi či so zážitkami. A práve tieto sladké koreniny v nás prebúdzajú pocit pokoja, pohody, bezpečia a pripomínajú nám obdobie Vianoc a vôňu, ktorá sa šíri vianočným mestečkom. V dnešnej dobe si pečenie vianočných perníčkov, koláčov a zákuskov už ani nevieme predstaviť bez korenín, ako je napríklad vanilka, škorica, badián či muškátový oriešok.

Odkiaľ prišli?

V stredovekých časoch mali koreniny výnimočnú hodnotu a ľudia si ich dokonca cenili väčšmi než zlato, pretože neboli dostupné v každej krajine. Boli zdrojom bohatstva, príčinou vojen, ale aj zdrojom inšpirácie. Koreniny svojou vôňou vábili slávnych moreplavcov do nepoznaných končín sveta, používali sa ako platidlo a robili z jedla nezabudnuteľný zážitok.

Marco Polo bol prvým Európanom, ktorý na svojich cestách narazil na muškátový oriešok, klinček, čierne korenie, zázvor a škoricu. Exotické koreniny sa postupne stali dostupnejšou a oveľa lacnejšou komoditou. Do slovenských kuchýň sa však dostali až oveľa neskôr, na začiatku 20. storočia. Inými slovami, voňavé Vianoce máme iba niečo vyše sto rokov.

Nielen perníčky a varené víno

Zmes na perníčky je vyvážená kombinácia niekoľkých druhov korenín, ktorá im dodá výbornú chuť a krásnu vôňu. Počas studených zimných večerov nás dobre zahreje šálka horúceho vareného vína alebo punču, ktorý si vďaka koreninám môžeme jednoducho pripraviť aj doma.

Vianočné koreniny sa veľmi často využívajú aj pri tvorbe vianočných dekorácií alebo pri výrobe sviečok, ktoré nielen skrášlia, ale počas sviatkov aj krásne prevoňajú dom. Najčastejšie sa používajú hviezdičky badiánu, celá škorica alebo klinčeky. Dekorácie z týchto korenín sú navyše trvácne a môžeme ich použiť aj na ďalší rok.

Badián

Malé hviezdičky, ktorých vôňa pripomína sladké drievko, rastú na strome s názvom anízovec pravý a zberajú sa ešte pred dozretím. V európskej kuchyni sa používajú iba opatrne. Badián je ideálna korenina na pečené kurča a dobre sa hodí k dusenej rybe, ustriciam, morským plodom a hnedým polievkam. Ochucuje likéry, varené víno, punč aj vianočné pečivo. Sladkastá korenina posilňuje imunitu, bojuje proti plesniam a pomáha pri trávení.

Škorica

Je to očistená vnútorná kôra stromov z rodu škoricovníkov. Hodí sa do rôznych typov dezertov, koláčov či do korenených chlebov. Obľúbená je v kombinácii s čokoládou, jablkami, banánmi a hruškami. Škorica je aj korenina, často sa pridáva do jedál z mäsa a zo zeleniny v blízkovýchodnej a indickej kuchyni. Okrem výbornej chuti sa jej nedajú uprieť ani skvelé liečebné účinky. Obsahuje látky, ktoré majú antibakteriálny účinok a znižujú hladinu cukru aj cholesterolu v krvi.

Klinčeky

Málokto by tipoval, že maličké klinčeky rastú na obrovských stromoch klinčekovcoch voňavých, ktoré často merajú až 20 metrov. Klinčeky sú usušené, ešte neotvorené púčiky kvetov tohto stromu. Treba ich používať opatrne, pretože ich chuť prebije silu iných korenín.

Hodia sa rovnako dobre do sladkých aj slaných jedál. Takmer všade na svete sa pridávajú do koláčov, dezertov, sirupov a konzervačných nálevov. Okrem toho, že krásne voňajú, liečia. Odstraňujú zápach z úst, pôsobia antibakteriálne a pomáhajú pri bolesti zubov.

Muškátový orech

Muškátový strom je košatý večne zelený strom. Má výnimočné postavenie medzi koreninami, lebo poskytuje dve rozdielne koreniny: muškátový orech aj muškátový kvet. Muškátový orech je kôstka plodu a často sa používa v medovníkoch, ovocných koláčoch, dezertoch či v ovocných punčoch. Nielenže má skvelú chuť, ale pomáha pri nespavosti, uľahčuje trávenie a zmierňuje hnačku či nadúvanie. Patrí medzi najpoužívanejšie prírodné afrodiziaká.

Kardamón

Ako korenina sa nachádza v tobolkách exotického kríka, ktorý pochádza z Indie a Cejlónu. Už v minulosti ho ľudia považovali za veľmi vzácnu a drahú koreninu i za liečivo. Po šafrane a vanilke je najdrahšou koreninou na svete. Vynikajúco sa hodí do chlebov, perníkov, studených polievok, dezertov, ale aj na mäso a do vareného vína. Štipka kardamómu zvýrazní chuť kávy a čaju. Má aj priaznivé účinky na organizmus. Pôsobí proti žalúdočným problémom (páleniu záhy), odkysľuje organizmus a podporuje imunitný systém.

Vanilka Bourbon

Vanilkové struky sú plodom orchidey vanilky pravej, ktorá dnes rastie prevažne na Madagaskare. Vanilka sa však dostala nielen do našich zákuskov a sladkých dobrôt, akými sú naše typické vanilkové rožky, ale jej omamná vôňa sa využíva aj v kozmetike a parfumoch. Vanilka má takisto blahodarné účinky na zdravie. Dokáže zlepšiť kvalitu spánku, podporuje imunitný systém, zlepšuje sústredenosť a pôsobí ako prírodné antidepresívum.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Okoreňte si celé Vianoce, nielen perníčky: Bude to zážitok!
Katarína Brunovská