Vieme, čo najradšej opekajú naši známi foodblogeri! Ochutnáte tiež?

11
Chuťmeter:
 
 
Vieme, čo najradšej opekajú naši známi foodblogeri! Ochutnáte tiež?

Danka Kulifajová: Naj sú krevety

www.dorasart.sk

„S priateľom bývame v dome so záhradou neďaleko myjavských kopaníc, takže grilovačky si užívame celé leto, vlastne začíname už v apríli, keď máme obaja meniny. Ak je pekne, organizujeme garden gril párty pre celú rodinu. Rozhodne odporúčame klasický gril s mriežkou, elektrická platňa sa nám neosvedčila, pretože zvyšky marinády nám na nej väčšinou prihoreli. Priateľ najradšej griluje mäso, ja preferujem zeleninu – baklažán, cuketu, papriku, špargľu. Ale chutia nám aj ryby či krevety.“ Marinádu na krevety robí Danka naozaj famóznu, z rozmixovaného zázvoru, konopného sirupu, citrónovej šťavy a zo sójovej omáčky. Radí tiež, aby ste jedlo počas grilovania otáčali iba raz. Zeleninu grilujte pri nízkej teplote, inak rýchlo zhorí a neprepečie sa zvnútra. A mäso počas prípravy neprepichujte, vytiekla by z neho šťava!

Henrieta Kundratová-Peškovičová: „Namotaná“ na špíz s cviklovým dipom

www.henrietapeskovicova.eu 

„Najčastejšie grilujeme s priateľmi niekde pri rieke. Každý prinesie niečo zo svojej kuchyne, napríklad ja, keďže som vegetariánka, mám so sebou vlastný plech – aby mi na cuketu nestiekla masť zo špekáčika. A raz sme skúsili piecť placky z kukuričnej múky na rozpálenom kameni, to bola tiež paráda!“ Milujete kokos a doma ho máte vždy dosť? Vysušený obal nevyhadzujte – zíde sa vám práve na grilovačke! „Má výbornú výhrevnosť,“ radí blogerka, ktorá si na grilovačke pomáha aj stonkami rozmarínu či bobkového listu, na ktoré nastokne suroviny na špíz. Predtým stonky na chvíľu namočí do vody, aby na grile nezhoreli. K tomu vymýšľa rôzne dipy, napríklad s banánom, mangom, čili a bazalkou. No a k milovanému šampiňónovému špízu sa jej veľmi hodí cviklový dip s portským balzamovým octom a rozmarínom. Vyskúšajte!

Peter Šiška: Pstruhy vo vlastnej marináde

www.kucharpepe.sk

„Veľmi dlho som vonku negriloval, pretože som sa stále točil okolo mojej kuchyne. Nedávno ma však dobrí kamaráti vytiahli do krásnej prírody stredného Slovenska, kde som konečne spomalil. Niet nad čaro ozajstnej pahreby! Deti pozbierali palice, gazda pripravil pstruhy chytené v jazierku a už som mal v myšlienkach svoje vlastné detstvo. Tá chuť je neopísateľne iná, cítiť v nej čarovnú atmosféru, napojenie na korene. A keď si vo vlastnej záhrade nemôžete založiť oheň, vystačíte si aspoň s kamarátom elektrickým grilom. Hlavne, že ste vonku na čerstvom vzduchu.“

Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková: Milujeme bezlepkový megaburger

www.biteme.sk

„Obe sa zhodneme v tom, že grilovanie je najväčšia zábava najmä vtedy, keď sa na ňom zúčastní veľa dobrých ľudí, teda naša rodina a kamaráti. Kým muži grilujú, my sa výdatne porozprávame. Popritom pripravujeme šaláty a omáčky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou menu. Väčšinou grilujeme v záhrade, hneď keď sa prihlásia prvé teplé dni, alebo na chate, kde je atmosféra ešte umocnená okolitou prírodou a padajúcimi hviezdami. A potom dobre najedení popíjame chladenú citronádu či bublinkové prosecco.“ Dievčatá majú na svojom vegetariánskom blogu bohatý výber grilovanej zeleniny, najmä baklažánu, grilovanej kapie s roztečeným kozím syrom, plnených šampiňónov, šťavnatých špízov so syrom halloumi, no aj vegetariánske burgery a hotdogy, ktoré patria medzi ich obľúbené. Ak sa nekamarátite s lepkom, môžete vyskúšať ich vegánsky megaburger, v ktorom žemľu nahradili plackami z hrachovej múky. Samotný základ pripravili z pohánkových krúp a červenej repy. V spojení avokáda a batatových hranolčekov je to naozaj fantastický a šťavnatý recept, ktorý nájdete na ich blogu!

Michal Hornický: Hotdog aj bábovku

www.mealujemto.sk

„Najčastejšie grilujem kuracie mäso v rôznych marinádach, syr halloumi, zeleninu, ale aj hotdog v rôznych obmenách. Ich príprava netrvá dlho, čo je super, lebo na grilovačkách bývajú všetci hladní a nedočkaví. Snažím sa, aby suroviny neboli priveľmi studené, ideálna je izbová teplota. Vtedy sa mäso dobre prepečie za kratší čas a je šťavnatejšie. Nedávno som mal možnosť grilovať aj veľký kus bravčových rebier. Dobrým pomocníkom bola elektronická sonda, ktorú som spároval so smartfónom, kam prenášala údaje o teplote mäsa. Všeobecné pravidlo však hovorí, že ak grilujete väčší kus mäsa, na 1 kilogram mäsa je potrebná 1 hodina tepelnej úpravy. A možno neuveríte, ale v prikrytom grile sa dá upiecť aj bábovka...“

Martina Grňová: Portobello burger je super zdravý!

www.foodlover.sk

„Zbožňujem jarné a letné počasie, sezónu skvelých surovín a grilovačiek. Najradšej grilujem v kruhu rodiny či priateľov – mäso aj zeleninu – a vyhýbam sa klasickým prílohám.“ Skúste si podľa Martiny ugrilovať portobello šampiňóny, doplniť ich avokádom a grilovaným steakom. Kuracie prsia nakrájajte na štyri rovnaké časti, polejte troškou olivového oleja, osoľte a okoreňte. Z každej strany ich grilujte asi dve minúty spolu s osolenými šampiňónmi, cuketou a so slaninou. Rozpučte avokádo a dochuťte ho citrónovou šťavou a soľou. A potom už len poskladajte ako burger, ktorý navrchu dekorujte kolieskom paradajky. Chcete jednoduchší nápad? Tak skúste ugrilovať bravčovú sviečkovicu v celku. Martina vraj lepšie pripravenú „panenku“ ako z grilu ešte neochutnala.

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Vieme, čo najradšej opekajú naši známi foodblogeri! Ochutnáte tiež?
Mária Abrahámová