Výhodný obed: Nakúpite do 15 eur a navaríte pre celú rodinu!

03
Chuťmeter:
 
 
Výhodný obed

Kompletné menu pre celú rodinu. Neveríte? My už áno.

Polievka z listovej zeleniny so zázvorom a čili

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujeme:

  • 1 lyžička červenej karí pasty
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 200 g cícera z konzervy
  • 2 hrste listovej zeleniny (mladý špenát, listy malého šalátu)
  • štipka hnedého cukru
  • sójová omáčka
  • olej

Postup:

  1. V hrnci na oleji opražte za stáleho miešania lyžičku karí pasty, kým nezačne voňať. Pridajte najemno nastrúhaný zázvor, primiešajte zeleninový vývar a kokosové mlieko.
  2. Ochuťte rybacou omáčkou a citrónovou šťavou. Uveďte do varu. Pridajte mrazený hrášok, cícer z konzervy a na miernom ohni povarte 10 minút.
  3. Listovú zeleninu natrhajte na väčšie kúsky a pridajte ju do hrnca. Varte už len minútku-dve. Polievku dochuťte cukrom, rybacou a sójovou omáčkou a citrónovou šťavou. Môžete servírovať.

Zemiakové rösti s hubami a trhanou hovädzinou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 4 HODINY

Na trhanú hovädzinu:

  • 400 – 600 g hovädzieho mäsa (močing, krk)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice jablkového octu
  • 1 lyžicu worchesterskej omáčky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky (prípadne údenej papriky)
  • štvrť lyžičky mletého čierneho korenia
  • hovädzí vývar
  • soľ alebo bylinková soľ
  • olej

Na rösti:

  • 6-8 zemiakov (podľa veľkosti)
  • 1 veľké
  • vajce hladká múka (podľa potreby)
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • soľ
  • olej
  • 200 g šampiňónov
  • soľ, mleté biele korenie
  • kyslá smotana na servírovanie

Postup:

  1. Hovädzinu umyte a dajte do vymasteného pekáča. Cibuľu nakrájajte na polmesiačiky a pridajte k mäsu spolu s cesnakom nasekaným nadrobno. Ochuťte jablkovým octom, worchesterskou omáčkou, paprikou, soľou a korením. Dobre premiešajte. Podlejte hovädzím vývarom. Pekáč zakryte alobalom alebo vekom a v rúre vyhriatej na 130 °C pečte minimálne 4 hodiny. Raz za čas sledujte, či sa tekutina nevyparila, ak treba, znovu podlejte vývarom a pečte, kým mäso jednoducho nenatrháte na vlákna pomocou dvoch vidličiek.
  2. Zemiaky očistite, umyte a nahrubo nastrúhajte. Do misky pridajte vajce, zahustite múkou, ochuťte sušeným tymianom a soľou. Tvarujte do malých placiek a na rozpálenom tuku opečte z každej strany dochrumkava.
  3. Huby očistite a nakrájajte na plátky. Pri vyššej teplote ich rýchlo opečte na oleji, dochuťte soľou a bielym korením
  4. Natrhanú hovädzinu uložte na tanier, pridajte rösti, huby a kopček hustej smotany.

Piškótový dezert s likérom a kávou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 20 MINÚT

  • 24 cukrárskych piškót
  • 150 ml írskeho likéru
  • 150 ml silného espresa
  • 100 g vlašských orechov
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor (podľa chuti)
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g horkej čokolády

Postup:

  1. Do misy dajte piškóty a prelejte ich likérom a kávou. Nechajte nasiaknuť. Orechy opražte na suchej panvici. V utierke ich zbavte šupky a nahrubo nasekajte.
  2. Polovicu smotany vyšľahajte s práškovým cukrom na tuhú šľahačku. Pridajte do nej vanilkový extrakt a zľahka zamiešajte. Zmäknuté mascarpone vyšľahajte s druhou polovicou smotany, ochuťte cukrom (môžete aj likérom) a zamiešajte. Primiešajte väčšinu podrvených orechov.
  3. Pre každého maškrtníka urobte samostatnú porciu. Na tanierik dajte tri piškóty, natrite ich mascarpone, šľahačkou a uložte ďalšie tri piškóty. Povrch znovu ozdobte mascarponovým krémom a posypte orechmi. Dajte do chladu aspoň na 20 minút.
  4. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. Povrch dezertu polejte tenkými prúžkami. Pár minút chlaďte, aby bola čokoláda pekne chrumkavá. Hotovo.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Výhodný obed: Nakúpite do 15 eur a navaríte pre celú rodinu!
Dobroslava Brunovská